Kristal of niet, de glazen vliegen de winkels uit

None

Welgeteld twee klachten kwamen er binnen bij de Reclame Code Commissie. Twéé. De rest van de Nederlanders hoor je niet, die zijn massaal zegels aan het sparen om meer kristalglazen te kunnen kopen – of om buren of neefjes aan volle spaarboekjes te helpen.

Toch ontstond deze week ophef over de ‘Kristalzegelactie’ van supermarktketen Albert Heijn. ‘Klanten woest op AH’, meldden media. Vanwaar de commotie? De kristallen wijn-, champagne- en whiskeyglazen die AH-klanten via de spaaractie voor sterk gereduceerde prijzen kunnen aanschaffen, zouden niet van kristal zijn.

De glazen zijn van Vivo, een merk dat onderdeel is van de Villeroy & Boch Group. Een woordvoerder van de fabrikant sprak in De Telegraaf heldere taal: volgens haar is het „nepkristal, zonder lood, dus eigenlijk gewoon glas”. Niet waar, reageerde AH. De glazen zijn wel degelijk van kristalglas.

Intussen staat op de website van AH een verklaring van Villeroy & Boch. De glazen zijn inderdaad niet van kristal, maar wel van kristalglas. De glazen „beschikken over de typische kenmerken van loodkristal: helder glas met een prachtige lichtbreking en een helder en zingend ‘ping’-geluid. Ze zijn loodvrij en derhalve vaatwasmachinebestendig.”

Een EU-richtlijn uit 1969 bepaalt dat een kristallen glas metaaloxide moet bevatten. Bij de duurdere glazen gaat het dan om lood (24 of 30 procent), de goedkopere varianten kunnen volstaan met 10 procent metaal.

Een woordvoerder van AH stelt dat de glazen uit meer dan 10 procent metaal bestaan, waaronder bariumoxide. De dozen vermelden het niet. Hierop staat uitsluitend dat de inhoud „hoge kwaliteit kristalglas” betreft, „uiterst schitterend en resistent” – én dat Villeroy & Boch al 170 jaar „een specialist” is in het produceren van glaswerk, „met veel liefde voor detail en tegen de hoogste kwaliteit”.

Kristal of niet, de spaaractie van Albert Heijn is een groot succes. Bij iedere tien euro aan boodschappen krijgen klanten een zegel. Bij inlevering van een volle spaarkaart van veertig zegels kan de klant vier kristalglazen voor 2,99 euro kopen. Met de feestdagen in zicht vliegen de glazen de winkels uit. AH heeft „al vele duizenden sets” verkocht, zegt een woordvoerder.