Aantal dodelijke slachtoffers ebola gestegen tot ruim 7.500

Een ebolabehandelingscentrum in Kerry Town, Sierra Leone Foto NYT/Daniel Berehulak

Het aantal mensen dat is overleden aan ebola dit jaar is gestegen tot 7.588. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend gemaakt. Het virus, dat vooral in West-Afrika rondwaart, heeft tot nu toe 19.497 mensen besmet.

Het virus verspreidt zich nog steeds hevig in Sierra Leone, een van de zwaarst getroffen landen in Afrika. De andere crisislanden zijn Guinee en Liberia. In Guinee viel exact een jaar geleden het eerste dodelijke slachtoffer. De WHO verwacht dat de epidemie nog ten minste tot het einde van 2015 aan zal houden. Volgens de gezondheidsorganisatie is de volgende stap in de strijd tegen ebola het ontdekken van besmettingsketens, om zo te achterhalen hoe het virus zich van persoon tot persoon verspreidt.

Opnieuw VN-militair besmet

Vandaag maakte de Verenigde Naties bekend dat een van hun soldaten in Liberia het virus heeft opgelopen. De man was de vierde militair van de VN die besmet is geraakt. Twee daarvan stierven aan de ziekte. Een andere militair uit Nigeria werd naar Nederland overgeplaatst. Hij is inmiddels genezen verklaard. Over de identiteit van de man is niets bekend. De VN zei alle benodigde maatregelen te nemen.

    • Sam de Voogt