Waarom je straks (nog meer) Turkse broodjes eet

Nederland, Amsterdam, 18-12-2014. Simit Sarayi turkse lunch/food keten, nu ook in Nederland. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 18-12-2014. Simit Sarayi turkse lunch/food keten, nu ook in Nederland. Foto: Olivier Middendorp

De internationale Turkse broodjesketen Simit Sarayi groeit hard. In november werd bij de Amsterdam Arena de tiende Nederlandse Simit Sarayi (Paleis) geopend. De planning is om er in drie tot vier jaar vijftig van te maken. “Nederland is ook een beetje ons land”, zegt bestuursvoorzitter Abdullah Kavukcu. Vijf vragen over de opmars van de broodjeszaak.

Waar komt het idee vandaan?

De simit is een witte broodring die voor het bakken door sesamzaadjes wordt gerold. Het is typisch Turks straatvoedsel (een broodje kost 1 lira, ongeveer 35 eurocent). In 2002 kwam oprichter Haluk Okutur op het idee om simit ook binnen aan te bieden, met een kopje thee, een stoel en tegenwoordig ook draadloos internet. Het simpele concept, dat aanvankelijk vooral op studenten gericht was, werd een groot succes.

Twitter avatar simitsarayi Simit Sarayı Geleneksel Türk lezzeti, New York 5. Cadde’de! http://t.co/YJsUWbFrYt

Hoe groot is Simit?

In totaal zijn er in Turkije zo’n driehonderd Simit Sarayi. De broodjeszaak hoort bij het straatbeeld en zit op veel prominente locaties. De omzet steeg afgelopen jaar volgens Kavukcu met veertig procent naar 250 miljoen euro.

De keten is inmiddels vertegenwoordigd in 15 landen wereldwijd. Simit zegt zelf dat het 500.000 klanten per dag heeft en 6.500 werknemers wereldwijd. En volgens bestuursvoorzitter Kavukcu opent Simit in 2015 ongeveer tweehonderd nieuwe zaken, waarvan honderd in het buitenland.

Het menu wisselt per land, zo staan in de Europese landen bijvoorbeeld meer belegde broodjes op het menu. Tegenwoordig maakt de klassieke broodring nog maar tien procent van de omzet uit. De rest bestaat uit onder meer drankjes, complete ontbijtjes en op simit geïnspireerde pizza (met een sesamrand dus).

Wie is er de baas?


Abdullah Kavukcu (1973) is mede-eigenaar van het eerste uur en bestuursvoorzitter. Hij behoort tot de nieuwe generatie Turkse tycoons, nauw verbonden met de conservatieve partij van president Recep Tayyip Erdogan. Kavukcu bezit ook een overdekt winkelcentrum, bouwbedrijf, marketingfirma en aandelen in andere eetzaken. Hij houdt kantoor in een glanzende wolkenkrabber in Levent, het zakendistrict van Istanbul. En hij is trouwens ook bestuurslid van voetbalclub Galatasaray.

Wat doet Simit in Nederland?

https://www.youtube.com/watch?v=m0kY2bYJVQQ
Kavacku zegt dat Simit Europa wil veroveren vanuit Nederland. In Rotterdam komt het Europese hoofdkantoor en mogelijk wordt er ook een fabriek in Nederland gebouwd.

“Ben je succesvol in zowel Turkije als Nederland, twee moeilijke markten, dan kun je overal succes hebben. Als je aan de Nederlandse criteria voldoet, dan kun je het in Europa bijbenen.”

Hij vindt dat Nederlanders vaak onterecht doen of hun land klein is.

“Jullie zien de waarde niet. Jullie krijgen ook veel toeristen. We zitten op centrale locaties, zoals de Dam in Amsterdam. Na Mekka en New York is dat een van onze best lopende zaken.”

Komen er meer Turkse horecaketens in Nederland?

Dat zou zomaar kunnen. Het Turkse hoofdkantoor heeft 80 procent van de aandelen van de Nederlandse Simit Sarayi’s in handen. De overige 20 procent is in handen van de Turks/Nederlandse ondernemer Hakan Aydin (1984) uit Den Haag. Hij wil (samen met zijn vader) ook een andere succesvolle Turkse keten in Nederland groot maken: Mado. Het eerste filiaal is in aanbouw op Den Haag CS.

    • Marloes de Koning