Economie

Durexfabrikant brengt heroïne-tak naar de beurs

Foto NAABT.org

Aan de plek van het hoofdkantoor zie je niet af dat Reckitt Benckiser (RB) een nogal belangrijke multinational is waarvan bijna iedereen producten thuis heeft. Het staat in het Engelse Slough, de plek waar ook The Office van Ricky Gervais zich afspeelt.

Vandaag is een belangrijke dag voor RB: de farmaceutische tak wordt afgesplitst en gaat onder de naam Indivior naar de beurs in Londen.

Moet ik RB kennen?

Je hebt meer met Reckitt Benckiser (RB) te maken dan je denkt. Dat probeert het bedrijf ook via Facebook duidelijk te maken.

RB is naar eigen zeggen wereldwijde marktleider op het vlak van condooms (dankzij Durex), keelpijnbestrijding (via Strepsils) en lichaamshaarverwijdering (via Veet). Ook onder meer Clearasil, Calgon, Detol, Nurofen en zelfs mosterdmerk French’s zijn van het bedrijf.

RB heeft 37.000 werknemers en was vorig jaar goed voor een jaaromzet van ruim 13 miljard euro.

Via de farmaceutische tak verkoopt RB hoofdzakelijk het afkickmiddel Suboxone dat wordt voorgeschreven aan mensen met afhankelijkheid voor opiaten, vooral heroïne dus. En die tak wordt nu afgesplitst omdat topman Rakesh Kapoor zich op de consumentenmerken wil richten.

Wat is de bedoeling met die heroïne-tak?


Het nieuwe bedrijf krijgt de naam Indivior. Dat is een combinatie van de woorden ‘individual’ and ‘endeavour’ (moeite doen) en verwijst naar de uitdaging om af te kicken.

Het idee is dat Indivior zich vooral op verslavingsmedicatie blijft richten. In de prospectus schrijft het bedrijf dat het verschillende medicijnen in ontwikkeling heeft voor onder meer alcoholverslaving en cocaïneverslaving.

Waar het op heroïneverslavingen aankomt is Suboxone de grote tegenhanger van methadon dat zwaarder en verslavender is.

Is het een interessante belegging?

Hoewel Indivior nog een aardige winst maakt, daalt die de laatste tijd wel.

En het verhaal in de beleggingsprospectus van Indivior is niet erg positief. Hoofdmedicijn Suboxone wordt verkocht in 44 landen. De VS is veruit de belangrijkste markt, goed voor 77 procent van de omzet. Indivior heeft er een marktaandeel van 60 procent, maar dat weet het waarschijnlijk niet te behouden.

Onlangs zijn goedkopere generieke varianten van andere bedrijven goedgekeurd en bracht een concurrent zelfs een heel nieuw middel op de markt. “Dat zorgt voor een snelle verandering in de marktdynamiek”, schrijft Indivior “met neerwaartse druk op het marktaandeel en de prijzen”. Het bedrijf voorspelt dat daarom dat de resultaten in 2015 en 2016 verslechteren.

Een pluspunt is volgens het bedrijf wel dat de opiatenverslavingsmarkt in de VS de komende jaren naar verwachting met dubbele cijfers groeit. Ook is Indivior andere medicijnen aan het ontwikkelen die over enkele jaren klaar zouden moeten zijn.

Wat vinden beleggers daarvan?

Aandeelhouders stemden eerder deze maand vrijwel unaniem voor de splitsing. In ruil voor ieder aandeel RB krijgen zij 1 aandeel Indivior.

Maar of ze ook enthousiast zijn over Indivior en hun nieuwe aandeel dus niet massaal gaan dumpen, zal vanaf vandaag blijken. Dan wordt ook bekend hoeveel Inidivior waard is. Met ergens tussen de 1 en 4 miljard pond lopen de schattingen van analisten namelijk nogal uiteen.