KNVB stopt BeNe League

Het was een opvallend initiatief in 2012: een gemengde competitie die het niveau van zowel het Nederlandse als Belgische vrouwenvoetbal ten goede zou komen. Daar waren betrokkenen sterk van overtuigd.

Toen nog wel. Nu heeft de KNVB besloten om komende zomer de stekker uit de BeNe League te trekken. Reden is dat er volgens de voetbalbond te weinig „financieel en sportief” perspectief is voor de zeven Nederlandse deelnemers. Dat zijn Ajax, FC Twente, ADO Den Haag, PSV/Eindhoven, Telstar, SC Heerenveen en PEC Zwolle.

Het Nederlandse vrouwenvoetbal zit volgens de KNVB in de lift, wat de kwalificatie voor het WK in Canada ook bewijst. Maar in België blijft het niveau achter. Op Standard Luik na komen Belgische clubs te kort. Zo eindigden vorig seizoen zes Nederlandse clubs in de top zeven van de BeNe League.

Naast sportieve minpunten waren er ook praktische bezwaren. Zo moesten Nederlandse teams als Heerenveen en PEC Zwolle al rond lunchtijd weg om op tijd te zijn voor een uitduel in België.

De KNVB en Nederlandse clubs willen voor 1 maart de plannen voor een volledig Nederlandse competitie uitwerken. Het voorlopige doel is een competitie van acht clubs te creëren, met zeven bestaande clubs en een nieuwe deelnemer. (NRC, ANP)