Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vier jihadverdachten gevangenis Vught in hongerstaking

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Alle vier gevangenen die vast zitten op de Terroristen Afdeling (TA) in Vught zijn in hongerstaking gegaan. Zij protesteren hiermee tegen het in hun ogen te strenge regime op de afdeling.

Het gaat om jihadverdachten Azzedine C. uit Den Haag, de Arnhemmers Hardi N. en Adil C. en de Amsterdammer Mohammed B. Dat zegt advocaat André Seebregts, die drie van hen bijstaat. De hongerstaking wordt bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Strenger regime dan gewone gevangenis

De TA kent een strenger regime dan een ‘gewone’ gevangenis. Terrorismeverdachten worden vaker gevisiteerd dan anderen en mogen minder vaak contact hebben met bezoekers. Door in hongerstaking te gaan, hopen de verdachten dat het regime wordt versoepeld.

Zij eisen niet meer gevisiteerd te worden en vaker te kunnen bellen met familieleden. Ook willen ze vaker met een psycholoog spreken, die nu één keer in de maand op bezoek komt. Daarnaast eisen de gevangenen meer onderling contact. “Ze zitten 22 uur per dag op hun cel en worden apart van elkaar gehouden”, zegt advocaat Seebregts.

Ministerie: geen aanpassingen door hongerstaking

Vorige maand ging Azzedine C., die ervan verdacht wordt jongeren te hebben geronseld voor de jihad in Syrië, ook al in hongerstaking tegen het regime. Daar stopte hij mee nadat  de directie van de gevangenis hem een “handreiking” zou hebben gedaan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zal het beleid van de gevangenis niet worden aangepast door de hongerstaking. “Het TA-beleid is het TA-beleid”, aldus een woordvoerder. De gezondheid van de gedetineerden zal door de directie van de gevangenis in de gaten worden gehouden.