Tuinkruidenbouillon met courgette en room

Toegegeven, het is kort dag, maar deze geurige tuinkruidenbouillon met courgette en room is een licht en eetlustopwekkend voor- of tussengerecht voor Kerst. Het recept komt uit Good Food Book, een kookboek waarvan de opbrengst gata naar schoolmaaltijden in Malawi. De bedenker is Hans ter Huurne van restaurant Droste’s in Tubbergen. Hij serveert de bouillon in een caffetière, wat reuze cool staat op tafel. Vadouvan is een kerrieachtig specerijenmengsel, sinds kort te koop bij Albert Heijn, maar ook online te bestellen.

Trek een groentebouillon van de prei, de bleekselderij, de uien, de laurierblaadjes en de tijm- en rozemarijntakjes met 2 liter water totdat je 1 liter bouillon overhoudt. Zeef de bouillon door een doek en breng hem op smaak met peper en zout. Laat 100 m slagroom met de vadouvan 30 minuten trekken op 70 graden Celsius (niet warmer!). Zeef de slagroom en laat afkoelen. Klop de overgebleven 100 ml slaagroom stijf en spatel de koude vadouvanroom erdoorheen. Breng dit eventueel op smaak met zout en zet de room koud weg. Snijd de courgette zonder zaadlijst in blokjes en bak deze kort in olijfolie met peper en zout. Verdeel de blokjes over 4 soepkommen en voeg een lepel vadouvanroom toe. Doe de tuinkruiden in een caffetière of in een theepot met een zeef, schenk hierop de hete groentebouillon, laat even trekken en schenk de bouillon (aan tafel) in de soepkommen over de courgetteblokjes en de room.