‘Tegengehouden jihadreiziger groeiend gevaar voor veiligheid’

Moslimradicalen die worden tegengehouden in hun jihadreis naar Syrië of Irak, vormen steeds vaker een bedreiging voor de veiligheid. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof gezegd tegen de NOS. „Het gaat om mensen die hier gefrustreerd raken of geïnspireerd worden en gewelddadig extremisme gaan hanteren, al dan niet in hun eentje”, zei Schoof.

De NCTV maakte zich begin dit jaar nog de meeste zorgen over teruggekeerde jihadstrijders. Omdat zij met wapens hebben leren omgaan en mogelijk zijn gehersenspoeld door de terreurbewegingen waarvan ze deel uitmaakten, zouden sommige terugkeerders bereid zijn aanslagen te plegen.

Nu signaleert Schoof dat ook jongeren die hier radicaliseren een toenemend gevaar vormen. Jonge jihadisten die worden tegengehouden in hun jihadreis, raken gefrustreerd omdat bijvoorbeeld hun paspoort wordt ingenomen. Ook worden moslimjongeren geïnspireerd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Schoof schat het aantal jongeren over wie zijn dienst zich zorgen maakt op enkele honderden. Zij zouden maar een klein duwtje nodig hebben om te vervallen in „gewelddadig extremisme”.

Volgens inlichtingendienst AIVD zijn 168 Nederlanders vertrokken als jihadstrijder, van wie er negentien om het leven zijn gekomen. Vanochtend werd gemeld dat een twintigste jihadstrijder zou zijn gedood. Volgens nieuwssite 1Limburg gaat het om een 19-jarige man uit Maastricht die zich had aangesloten bij IS. Hij zou gewond zijn geraakt bij gevechten tegen het leger van de Syrische president Assad. Een vriend van de strijder zou aan de familie hebben gemeld dat hij is begraven in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Tot nu toe zijn in Nederland geen aanslagen gepleegd door teruggekeerde of tegengehouden jihadstrijders. Wel zit een teruggekeerde Syriëganger uit Delft vast voor het beramen van een gewapende overval. De opbrengst ervan zou bestemd zijn voor de jihad in Syrië. In oktober dit jaar is een 26-jarige Marokkaan uit Amsterdam opgepakt omdat hij van plan zou zijn een terroristische aanslag op agenten te plegen.