Nokia blijft bellen

Het merk ‘Nokia’ lijkt nog altijd niet verdwenen uit de telefoonwinkel. Het Finse bedrijf, dat zijn smartphonetak verkocht aan Microsoft, mag tot 2016 geen concurrerende smartphones onder die naam maken. Maar Nokia lijkt een omweg gevonden te hebben. Op technologieblogs circuleren uitgelekte foto’s van de Nokia C1, een Android-telefoon die door andere fabrikanten gemaakt worden. Er komt alleen een Finse sticker op. Dat deed Nokia onlangs ook al met een Android-tablet.

Nokia verkocht in 2007 nog meer dan een miljard telefoons. Het bedrijf werd ingehaald door de Apple iPhone en Google Android, Samsung werd de grootste telefoonfabrikant. Nokia sloot een pact met Microsoft om Windows te ondersteunen. In 2013 kocht Microsoft Nokia’s smartphonetak voor 3,8 miljard euro, haalde de naam Nokia van de toestellen en schrapte een groot deel van het oude Nokia-personeel. (NRC)