Senaat eens met lager topsalaris in (semi-)publieke sector, VVD tegen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een verdere verlaging van salarissen voor topfunctionarissen in de semi-publieke en publieke sector, ondanks het tegenstemmen van coalitiepartij VVD.

Topambtenaren, maar bijvoorbeeld ook bestuurders van woningcorporaties, onderwijsinstellingen en zorgverzekeraars, mogen vanaf 1 januari niet meer verdienen dan een ministerssalaris. Inclusief onkosten en pensioenvoorziening komt dat uit op 178.000 euro. Nu mag deze groep nog 130 procent van het ministerssalaris verdienen. De norm geldt overigens alleen voor bestuurders en toezichthouders van (semi)-publieke instellingen. Medisch specialisten bijvoorbeeld kunnen meer verdienen.

Het is opmerkelijk dat de Eerste Kamerfractie van de VVD tegen dit voorstel van PvdA-minister Ronald Plasterk stemde; het is een afspraak uit het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Vorige week nog stemden drie PvdA-senatoren tegen het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat het recht op vrije artsenkeuze moet beperken. Die wet haalde het daardoor niet, wat bijna tot een kabinetscrisis leidde.

Volgens VVD-senator Heleen Dupuis is de snelle invoering van de nieuwe norm onzorgvuldig en vroegtijdig. De huidige norm van 130 procent bestaat nog maar kort. Dupuis wilde eerste een evaluatie zien over de gevolgen daarvan. Die was door Plasterk beloofd, maar is niet gekomen, zegt Dupuis. Plasterk „moest en zou de wet erdoorheen jassen”, zei zij vanochtend tegen KRO’s De Ochtend van 4. PvdA-senator Ruud Koole deed vrij laconiek over de tegenstem van de VVD. Hij „gunt elke fractie zijn eigen afweging”.

Met de VVD stemden ook D66, CDA en de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) tegen het wetsvoorstel. Dat was echter niet genoeg om de nieuwe wet tegen te houden, aangezien alle andere aanwezige partijen vóór stemden.