Pakistan gaat versneld doodvonnissen uitvoeren

Na de aanslag op een school voert Pakistan na zes jaar weer vonnissen uit: 500 gevangenen moeten worden geëxecuteerd.

Familie van een slachtoffer van de aanslag op een school in Peshawar toont haar verdriet bij politicus Imran Khan.
Familie van een slachtoffer van de aanslag op een school in Peshawar toont haar verdriet bij politicus Imran Khan. Foto Reuters

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft gisteren opdracht gegeven doodvonnissen versneld te laten uitvoeren. De regering wil de komende weken vijfhonderd gevangenen laten executeren. Het is een reactie op de bloedige aanslag van Talibaan-strijders op een school in Peshawar, waarbij vorige week zeker 132 kinderen en negen volwassenen omkwamen.

Vrijdag werden al twee veroordeelden opgehangen in een gevangenis bij de stad Faisalabad. Daarmee kwam na zes jaar een einde aan het Pakistaanse moratorium op de doodstraf. Gisteren werden opnieuw vier gevangenen opgehangen. Vijf van de geëxecuteerden waren veroordeeld voor een mislukte aanslag op generaal Pervez Musharraf in 2003, de ander voor een aanval op een Pakistaanse legerbasis in 2009.

Vorige week werd in Pakistan betoogd voor harder ingrijpen van de overheid tegen terroristen. De hervatting van de executies wordt in kranten geroemd. Maar mensenrechtenorganisaties reageerden met afschuw en noemden de plannen „zeer zorgwekkend”. Amnesty International wijst erop dat de veroordeelden niets te maken hebben met de aanval op de school in Peshawar. Human Rights Watch omschrijft de executies als „een laffe politieke reactie op de Peshawar-aanslag die niets doet om de daders te berechten”.

Ook de Verenigde Naties uitten ernstige zorgen over de executies. „Geen rechterlijke macht, nergens, kan foutloos zijn”, schreef VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussain.

Volgens Amnesty International vonden in 2013 wereldwijd 778 executies plaats. Als Pakistan, waar op dit moment zo’n 8.000 mensen in de dodencel zitten, inderdaad meer doodstraffen gaat uitvoeren, zal het aantal in 2014 waarschijnlijk hoger uitkomen dan de afgelopen jaren.

De groei van het aantal doodvonnissen is vooral het gevolg van een toename in islamitische landen, blijkt uit de cijfers van Amnesty. Die groei zal verder toenemen nu ook Jordanië opnieuw executies uitvoert. Gisteren werden elf vonnissen voltrokken.

De doodstraf wordt waarschijnlijk het vaakst uitgevoerd in China, maar daarover bestaan geen cijfers. Daarna volgen Iran (369 in 2013, een toename met 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor) en Irak (169, een toename met 30 procent).