Politicus Australië stapt om gijzeling op - terreurdreiging hoog

Medewerkers van de hulpdiensten halen bloemen weg bij het café waar vorige week een gijzeling plaatsvond.
Medewerkers van de hulpdiensten halen bloemen weg bij het café waar vorige week een gijzeling plaatsvond. Foto ANP/EPA/Dan Himbrechts

De Australische politicus John Robertson is opgestapt. De leider van Labor in de staat New South Wales bleek in 2011 een brief voor gijzelnemer Man Haron Monis ondertekend te hebben. Ondertussen blijft de terreurdreiging in het land hoog.

De brief van Monis was gericht aan het ministerie van Familie en Maatschappelijke Zaken en was een verzoek om zijn kinderen op Vaderdag te mogen zien. De Iraanse vluchteling was twee jaar daarvoor veroordeeld omdat hij haatbrieven had gestuurd aan nabestaanden van Australische soldaten die in het buitenland waren omgekomen.

Steun van collega’s verloren

Robertson ondertekende die brief. In het licht van de gijzeling van vorige week, waarbij twee gijzelaars en Monis om het leven kwamen, heeft de leider van NSW Labor besloten om op te stappen:

“Het is duidelijk dat ik de steun van een deel van mijn collega’s heb verloren.”

Het opstappen van Robertson komt op een voor Labor ongelukkig moment: over drie maanden zijn er verkiezingen in Australië. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend.

De twee gijzelaars, Tori Johnson en Katrina Dawson, zijn reeds begraven. Premier Tony Abbott heeft de bevolking opgeroepen om alert te blijven. Australische inlichtingendiensten hebben kort na de gijzeling een toename gesignaleerd in contacten tussen terroristische verdachten. Abbott:

“Ik attendeer de bevolking op het feit dat de terreurdreiging hoog blijft. Op dit niveau is een aanval waarschijnlijk.”

De politie zal tijdens de kerstdagen beroemde plekken zoals de Opera van Sydney extra beveiligen.

    • Philippus Zandstra