Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw politieagent in VS niet vervolgd voor doden ongewapende burger

In Houston heeft een onderzoeksjury besloten om een blanke politieagent niet te vervolgen voor de fatale schietpartij op een ongewapende zwarte man in januari.

Een demonstrant in Los Angeles die op 14 augustus 2014 meeloopt met een protestmars naar aanleiding van de dood van Michael Brown in Ferguson.
Een demonstrant in Los Angeles die op 14 augustus 2014 meeloopt met een protestmars naar aanleiding van de dood van Michael Brown in Ferguson. Foto EPA / Michael Nelson

In Houston heeft een jury opnieuw besloten om een blanke politieagent niet te vervolgen voor de fatale schietpartij op een ongewapende zwarte man. Dat meldt persbureau AP.

De Latijns-Amerikaanse politieagent Juventino Castro had die avond in januari geen dienst, maar was wel in uniform omdat hij een winkelcentrum in Texas bewaakte waar overvallen waren geweest. Castro verklaarde dat hij Baker betrapte bij het inbreken in het winkelcentrum. De 26-jarige Baker werd door Castro doodgeschoten in een steeg in Houston.

In het politierapport over de zaak verklaart Castro dat er een korte worsteling plaatsvond nadat de agent Baker om zijn legitimatie had gevraagd. Daarna sloeg Baker op de vlucht. Castro zegt dat hij schoot toen Baker terug kwam en hem dreigde aan te vallen.

De uitspraak volgde nadat de jury enkele maanden mensen over het incident had gehoord.

Ferguson en andere zaken

De uitspraak van de jury volgt op een reeks vergelijkbare zaken waarbij blanke politieagenten in Amerika niet worden vervolgd voor het doden van een donkere burger.

In de plaats Ferguson in Missouri werd de blanke agent Darren Wilson die in augustus de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot vrijgesproken. Demonstraties daar liepen uit op rellen, met meer dan honderd arrestaties tot gevolg. De situatie in Ferguson vestigde internationale aandacht op problemen met racisme en overmatig geweld bij de lokale politiekorpsen in de Verenigde Staten.

Een andere zaak is die van de 43-jarige zwarte Eric Garner. Hij werd op 17 juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt, omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. Vervolgens werd hij door agent Daniel Pantaleo in een wurggreep gehouden, wat volgens de politieregels niet mag. Garner riep voordat hij het bewustzijn verloor nog dat hij geen adem kon halen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Pantaleo wordt niet vervolgd.

En op 23 november is een 12-jarige jongen met een speelgoedgeweer in de Amerikaanse stad Cleveland doodgeschoten door de politie. Twee agenten hadden Tamir Rice bevolen zijn handen omhoog te steken, nadat hij mensen in de omgeving zou hebben lastig gevallen met een geweer. De Afro-Amerikaanse jongen negeerde het bevel en greep naar een geweer. Daarop schoot de politie hem in de buik. Kort daarna overleed hij. Later bleek het wapen nep te zijn.