Ook in de tweede ronde kiest Grieks parlement geen president

Vice-president en minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos tijdens de eerste ronde, vorige week. Ook toen werd er geen president gekozen. Foto ANP/EPA/Alexandros Vlachos

Het parlement van Griekenland heeft vanochtend wederom geen overeenstemming bereikt over een nieuwe president. Het land blijft in een politieke impasse waardoor de huidige conservatieve regering ten val kan komen.

Meer dan 168 van de driehonderd parlementariërs stemden voor de voormalig EU-commissaris Stavros Dimas, de door de regering naar voren geschoven kandidaat. De drempel is echter tweehonderd.

Het gaat niet om Dimas

Er zal nu een derde ronde worden gehouden. Daarbij wordt de drempel verlaagd naar 180 van de driehonderd stemmen. Als Dimas dan ook niet wordt goedgekeurd, moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Dat is ook de bedoeling van de oppositie, aldus correspondent Marloes de Koning:

“Er is geen discussie of Dimas wel of niet geschikt is. De oppositie koerst bewust aan op vervroegde verkiezingen, wat het geval is als er ook na de derde ronde geen president is.”

Of er een meerderheid in de derde ronde zal zijn is niet duidelijk. De Koning:

“Het is 50/50. Vanaf het begin was het wel duidelijk dat er drie rondes zouden komen. Sommige parlementariërs kunnen dan alsnog voor Dimas stemmen. Het ligt eraan hoe zij hun eigen kansen inschatten mochten er nieuwe verkiezingen komen.”

Akkoord met EU onder druk

De huidige regering heeft geen meerderheid in het parlement. Steun van de oppositie voor een nieuwe president is daarom onontbeerlijk, maar die lijkt dus niet van zins om Dimas te steunen wegens problemen rondom het terugbetalen van schulden aan andere EU-landen. De Koning:

“De bezuinigingen die de EU eiste voor het verstrekken van financiële steun zijn bijna allemaal doorgevoerd en ook de begroting is meer in balans. De noodsteun die Griekenland eerder van de EU kreeg is grotendeels afbetaald; de laatste tranche wordt binnenkort overgemaakt. Maar dat afbetalen heeft wel weer geleid tot een hogere staatsschuld die ook moet worden terugbetaald.”

Komt het parlement er volgende week weer niet uit, worden er binnen veertig dagen nieuwe verkiezingen gehouden. Vermoedelijk zal dat rond 6 februari zijn.

    • Philippus Zandstra