Oekraïne heft neutrale status op en zet stap richting lidmaatschap NAVO

De Oekraïense president Petro Porosjenko.
De Oekraïense president Petro Porosjenko. Foto Reuters/ Edgar Su

Het Oekraïense parlement heeft zojuist de neutrale positie van het land opgeheven. Dat betekent dat Oekraïne nog meer afstand neemt van Rusland en een stap zet richting lidmaatschap van de NAVO.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко 303 votes & Ukraine’s non-block status is out. There is no alternative to Euroatlantic integration.

De Russische gezant van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) reageerde kritisch:

“Het is een onvriendelijke stap richting ons. Dit zal de verhoudingen alleen maar nog verder op scherp zetten.”

Oekraïne kan lid worden van de NAVO

De neutrale status van Oekraïne is ten tijde van het bewind van Viktor Janoekovitsj wettelijk vastgelegd op 1 juli 2010. Het betekende dat het land zich niet zomaar bij een militair bondgenootschap kon aansluiten. Dat kan nu dus wel. Uiteraard moet de NAVO eerst akkoord gaan met een eventueel lidmaatschap (en dat kan jaren duren). Een woordvoerder van de NAVO in Brussel zei tegen persbureau Reuters:

“Onze deuren staan altijd open. Oekraïne zal lid worden van de NAVO als het land dat wil en aan de standaard voldoet en de noodzakelijke principes onderschrijft.”

Morgen en vrijdag besprekingen in Minsk

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets noemt de beslissing “niet bevorderlijk” voor een oplossing voor het conflict, maar op zichzelf weinig verrassend.

“Er is al een aantal stappen genomen in de aanloop hiernaartoe. President Petro Porosjenko heeft nooit gezegd dat Oekraïne een neutrale status heeft. En het nieuwgekozen Parlement is pro-Europees. Het is wel een beetje een provocatie, een dag voordat er in Minsk opnieuw wordt gesproken over een nieuw bestand in de regio Donbass.”

Band Rusland en Oekraïne heel slecht

De banden tussen Oekraïne en Rusland zijn uiterst kil. In maart annexeerde Rusland de Krim en in het oosten van het land vechten pro-Russische rebellen voor afscheiding van de rest van het land. Volgens Oekraïne en het Westen wordt die opstand georchestreerd door Rusland, dat militairen zou sturen en rebellen zou bewapenen. Het Kremlin ontkent dat.