Moskou: brood voor volk belangrijker dan dollars

Rusland gaat zijn graanexport aan banden leggen. Het Kremlin kondigde gisteren aan dat de regering ‘uitvoerheffingen’ aan de agrarische export gaat opleggen. Op deze manier moeten de „reserves” van Rusland op peil worden gehouden, aldus premier Dmitri Medvedev. De spoorwegen hebben al graantransporten gestaakt.

Met de exportbeperking van graan wil de Russische regering de broodprijs onder controle houden. Brood is in Rusland de symbolische indicator voor de maatschappelijke stabiliteit. De autoriteiten in Moskou vrezen dat die onder druk kan komen te staan, nu de roebelcrisis de inflatie verder aanwakkert. Dit jaar stijgt de inflatie tot boven de 10 procent. Oud-minister Aleksej Koedrin van Financiën voorspelt dat de geldontwaarding volgend jaar kan toenemen tot 15 procent. Hij verwacht een krimp van het nationaal inkomen van 2 tot 4 procent en daling van de import met 40 procent. Rusland is verzeild geraakt in een „crisis”, zei Koedrin. De ex-minister onthulde eerder dat het Kremlin de roebelkoers opkrikt door grote exportbedrijven ertoe te bewegen hun dollar- en euroreserves om te wisselen in roebels.

Met de exportheffing beperkt Moskou zijn valuta-inkomsten. Rusland is na de EU en de VS de derde graanexporteur ter wereld. Of de regering haar doel bereikt, is de vraag. Exporteurs hebben langetermijncontracten. Als zij niet aan hun verplichtingen voldoen, kan de prijs juist gaan stijgen.