Tipgever moord Els Borst omzeilt beroepsgeheim

In het onderzoek naar de dood van oud-politica Els Borst (81) heeft een zogeheten geheimhouder met een medisch beroepsgeheim een concrete naam genoemd van een patiënt die mogelijk de dader is. Om het medisch beroepsgeheim te omzeilen sprak de tipgever niet direct met de politie, maar gaf deze de informatie aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die vervolgens de politie informeerde. Dit vertelde De Vries gisteravond in Nieuwsuur. De politie neemt de tip „serieus”, maar spreekt niet van een doorbraak in het onderzoek.

Minister van Staat Els Borst werd op 10 februari, daags nadat ze verscheen op het D66-congres in Amsterdam, dood gevonden in haar woning in Bilthoven. De politie ging al snel uit van een misdrijf en maakte begin oktober bekend dat zij uitgaat van een dader met een psychische stoornis. In een uitzending van Opsporing Verzocht riep de politie mensen met een medisch beroepsgeheim (zoals artsen of psychologen) op om zich te melden met tips. Dat leidde tot discussie, want artsen zijn gebonden aan het medisch beroepsgeheim; het is voor hen in principe strafbaar vertrouwelijke patiënteninformatie te delen.

Een team van zo’n vijftien rechercheurs werkt aan de zaak, waarover 800 tips binnenkwamen. Er werden circa 300 getuigen gehoord. (NRC)