David met ‘zwakke enkels’ krijgt sokkel die aardbevingen weerstaat

None
Foto AFP

Een reeks aardbevingen in Toscane eind vorige week heeft ervoor gezorgd dat de Italiaanse regering met spoed investeert in de versteviging van het wereldberoemde beeld David van Michelangelo. De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini maakte dit weekend bekend dat er 200.000 euro wordt uitgetrokken om het tussen 1501 en 1504 vervaardigde beeld op een aardbevingsbestendige sokkel te plaatsen. „Een absoluut meesterwerk zoals David mag geen enkel risico lopen”, zei hij.

In mei werd een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat David zwakke enkels had. Het 5,5 ton zware beeld zou daardoor onder zijn eigen gewicht kunnen bezwijken. De onderzoekers constateerden microbreukjes in zijn benen en het boomstronkje achter Davids rechterbeen. Het marmer dat Michelangelo had gebruikt was van tweederangs kwaliteit. Zij waarschuwden al dat door een aardbeving of zware wegwerkzaamheden het beeld zou kunnen bezwijken en adviseerden het beeld te verplaatsen naar een aardbevingsvrije zaal.

Toscane werd voor het weekend opgeschrikt door aardbevingen met een kracht oplopend tot 4,1 op de schaal van Richter. In de wijnstreek Chianti verlieten mensen hun huizen en sliepen in hun auto of in tenten. In Florence moest een groep Chinese toeristen halsoverkop het Palazzo Vecchio verlaten.