Mevrouw, wilt u een bompakketje voor uw buren aannemen?

Als je overdag thuis bent, gebeurt het maar al te vaak: een bezorger die aanbelt met een pakketje voor de buren. Of u die even kunt aannemen? Om aandacht te vragen voor de opslag van illegaal vuurwerk, werd in Aalsmeer, Almere en Muiden een ‘verdacht pakketje’ bezorgd door een man in een pak van een explosievenopruimingsdienst. De ‘buren’ waren ditmaal not amused.

De reacties van de buren - er werd bij ongeveer 75 adressen aangebeld - werden gefilmd met een verborgen camera. Bekijk een compilatie:

https://www.youtube.com/watch?v=zZTphXbXWho

De campagne is bedacht door reclamebureau TBWA. Volgens de drie opdrachtgevers, VeiligheidNL, de belangenvereniging van vuurwerkverkopers en de overheid, wordt in Nederland momenteel twee miljoen kilo illegaal vuurwerk opgeslagen. Dat ligt meestal gewoon verstopt bij de mensen thuis, in de garage, op zolder, of in de kast in de slaapkamer. Met de naar eigen zeggen opvallende actie Niet in onze buurt! willen de organisaties erop wijzen dat dit niet heel anders is dan explosieven in huis halen. Een woordvoerder:

“Wij willen duidelijk maken dat dit niet acceptabel is en bovendien levensgevaarlijk. De reacties leerden ons dat ook de Nederlander dit niet langer pikt van zijn buurman.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Een ton explosieven bij je buurman.

    • Eva Smal