Mensenrechten in Noord-Korea voor eerst op de agenda

Goelag

Ondanks verzet van China en Rusland bespreekt V-raad de toestand in Noord-Korea.

Foto EPA

Ondanks verzet van Rusland en China gaat de Veiligheidsraad volgende maand in New York de mensenrechten in Noord-Korea bespreken. Met 11 tegen 2 stemmen besloot de Veiligheidsraad vannacht om de stand van zaken in de Volksrepubliek in brede zin op de agenda te zetten. De meerderheid van de raad ging zo voorbij aan de bezwaren van Rusland en China.

Het is voor het eerst sinds acht jaar dat de Veiligheidsraad een agendavoorstel via stemming doordrukt tegen de wil van een lidstaat met vetorecht. Bij het vaststellen van de vergaderorde geldt dat recht niet. De laatste keer dat de raad zo ver ging, was in 2006, om Birma.

Aan de basis van het besluit ligt een rapport over de Noord-Koreaanse goelag. Volgens de rapporteurs, die begin dit jaar hun verslag aan de VN hebben uitgebracht, zijn in de politieke strafkampen onder drie generaties Kim honderdduizenden Koreanen omgekomen. Nog altijd worden 80.000 tot 120.000 mensen in deze goelag vastgehouden.

Volgens de ambassadeur van Australië is het meerderheidsbesluit van de raad een „historische stap”.

China en Rusland deden pogingen het zover niet te laten komen. Volgens de Chinese ambassadeur Liu Jieyi zijn mensenrechten geen thema voor de Veiligheidsraad. In het VN-handvest staat dat vrede en stabiliteit de primaire taken van de raad zijn. Het besluit pakt volgens Liu averechts uit voor de eigenlijke taak die de internationale gemeenschap in Noord-Korea heeft: nucleaire ontwapening.

De elf voorstemmers lieten zich niet overtuigen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power noemde de mensenrechtensituatie in NoordKorea een echte „nachtmerrie”. Power citeerde uit getuigenissen van vluchtelingen die hebben verteld over de strafkampen in de volksrepubliek, waar aanranding en verkrachting dagelijkse routine zouden zijn. De Amerikaanse gezant verwees ook naar de hackersactie bij Sony Pictures, bedoeld om een film over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te saboteren.

Juist gisteren lag in Noord-Korea het hele internet plat. Negenhalf uur was het eigen binnenlandse ‘intranet’ onbereikbaar. In Pyongyang noch Washington gaven autoriteiten commentaar. Maar een cyber-aanval is denkbaar. De VS hebben eerder met represailles gedreigd voor de hackersactie tegen Sony.