Megaboete voor Alstom in VS wegens corruptie

Het Franse industriële bedrijf Alstom moet aan de Amerikaanse justitie een boete betalen van 772 miljoen dollar (630 miljoen euro) wegens omkooppraktijken. Het is de hoogste boete die in de Verenigde Staten is uitgedeeld voor omkoping in het buitenland

Het bedrijf heeft toegegeven dat het zeker 75 miljoen dollar aan smeergelden heeft betaald om orders binnen te slepen van 4 miljard dollar in onder andere Indonesië, Saoedi-Arabië, Egypte en de Bahama’s. Daarbij ging het om energieprojecten

Volgens de Amerikaanse onderzoekers heeft Alstom de boeken vervalst om de betalingen te verhullen. Het geld zou naar tussenpersonen zijn gegaan met namen als „Mr. Geneva” en „Mr. Paris”.

De openbaar aanklager noemde de corruptiepraktijken gisteren op een persconferentie „verbijsterend qua omvang, onbeschaamdheid en wereldwijde consequenties”.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat door de Franse multinational tussen 2000 en 2011 op grote schaal smeergeld is betaald aan „tussenpersonen” die uitsluitend als opdracht hadden om projecten binnen te halen.

Alstom heeft bekend dat het de Amerikaanse wetgeving inzake corruptie in het buitenland, heeft overtreden. De zaak is behandeld door een rechtbank in Connecticut, waar een dochterbedrijf van Alstom is gevestigd.

Los van de boete, heeft de Amerikaanse justitie ook de vervolging gelast van vijf individuen, onder wie een aantal directeuren van het Franse bedrijf. Alstom zegt intussen de compliance regels te hebben aangescherpt.

De energietak van Alstom is afgelopen zomer overgenomen door General Electric, voor ruim 12 miljard euro. De boete maakt echter geen deel uit van de overname en zal gewoon door Alstom zelf betaald moeten worden. „Daar hebben we sterk op aangedrongen”, aldus de openbaar aanklager. „Dat vonden wij erg belangrijk”. (Reuters)