Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Winkelcentrum Diemerplein, officieel is het er wél gezellig

None

Voor de stille meerderheid die niet uitkijkt naar de kerstdagen is Winkelcentrum Diemerplein in Diemen een Geheimtipp. U kunt zich daar gewoon gedragen zoals u zich voelt, dat doen de anderen ook.

Zondag hoorde ik er in een van de versierde gangen een oudere vrouw „Flikker op” tegen een kerstman zeggen. Het kwam er zo hartgrondig uit dat het bijna iets ontroerends had. Het werd nog mooier toen de kerstman de discussie aanging.

„Ik doe dit ook niet voor de lol.”

Het eindigde ermee dat ze „Doe even normaal” en „Doe zelf normaal” tegen elkaar gingen zeggen, waarmee de vrouw de discussie op punten won. Als je in een kerstmannenpak, zwaaiend met een goudkleurige bel – tingelingeling! – op willekeurige passanten afhobbelt, ben jij degene die raar doet. En in Winkelcentrum Diemerplein zeggen ze daar wat van.

Als je vlak bij de hoofden rinkelt tenminste, want voor de rest zijn ze er zo apathisch als wat. Misschien dat ze er iets in het drinkwater stoppen, maar lustelozer dan daar vind je ze nergens. Ik weet niet wat er naar de ondernemers is gecommuniceerd toen het nieuwbouwgedrocht werd opgeleverd, maar vast niet dat ze er te maken kregen met dit publiek.

Buiten nog even een sigaret en dan naar binnen in de gewatteerde jas, recht op het doel af: het meest noodzakelijke. Verder nergens zin in, met geen stok een winkel in te slaan.

De winkeliers, waarvan de meesten als je er naar vraagt gewoon in je gezicht zeggen dat het ‘een kut-winkelcentrum’ is, hadden zondag de handen ineen geslagen om kerstsfeer te creëren.

Een metershoge kerstboom, met lege dozen eronder.

Kerstmannen en kerstvrouwen dus.

Op het pleintje tegenover de hoofdingang een veiling, afgewisseld met gezang. Een kalende man sprak in een microfoon tot vijf belangstellenden, die nergens op reageerden. Ernaast op een kruk de kunstenaar wiens werk – een serie reproducties van Rembrandt – werd geveild.

Nul bieders.

„Tien euro voor dit schitterende schilderij. Eenmaal, andermaal… Niet verkocht.”

Tegen de kunstenaar: „Sorry.”

Daarna vier kerstmannen en kerstvrouwen met een lied. De mensen keken niet op of om, de artiesten gingen lachend door.

„Logisch, die krijgen betaald”, zeiden ze bij de bakker.

Als het dan toch een gewoonte is om met Kerstmis stil te staan bij de mensen die het nog zwaarder hebben dan je het zelf hebt, gaan mijn gedachten dit jaar naar de ondernemers van Winkelcentrum Diemerplein die dit schrijven ongetwijfeld niet waarderen. Officieel is het er namelijk wel gezellig.

    • Marcel van Roosmalen