Ma-gi-straal kunstwerk

Ineens was hij er, Black Messiah, het langverwachte derde album van zanger D’Angelo. Een release tegen de stroom in: een kunstwerk vol ongefilterde, gelaagde funk en soul. D’Angelo zingt over twijfel, racisme en klimaatverandering, verslaving en verleiding, religie en vertrouwen, oorlog en maatschappelijk protest. Het rauwe, dissonante ‘1000 deaths’ begint met een strijdbare quote uit een documentaire over de door politie vermoorde Black Panther-leider Fred Hampton. ‘The charade’ is een bittere verwijzing naar de onmacht van zwarte mannen in een land waar de politie gretig het vuur op ze opent. D’Angelo scat, croont en haalt uit, op een fris en geweldig geproduceerd meesterwerk dat eindigt met het prachtige ‘Another life’, dat klassieke soulelementen combineert met droge, dronken drums en een onderhuidse jazzy bas. Ma-gi-straal.

    • Saul van Stapele