Kijken: hoe gewiekst de Ku Klux Klan oorlogsveteranen binnenlokt

Ze zijn lange tijd weggeweest uit eigen land en in sommige gevallen geen concrete plannen voor de toekomst. Het maakt Amerikaanse veteranen de ideale prooi voor geheime racistische organisaties zoals de Ku Klux Klan. Vice maakte een driedelige documentaire.

Leden van een racistische organisatie tijdens een bijeenkomst in 2011. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

Ze hebben een goede gevechtsopleiding, zijn lange tijd weggeweest uit eigen land en in sommige gevallen geen concrete plannen voor de toekomst. Het maakt Amerikaanse militairen die na hun dienst terugkeren uit Irak en Afghanistan de ideale prooi voor geheime racistische organisaties zoals de Ku Klux Klan. Vice maakte een driedelige documentaire.

Vooral in de staat Mississippi zouden blanke haatgroepen bezig zijn aan een opmars, zo melden verschillende instanties aan het Amerikaanse mediabedrijf. Volgens Hilary Shelton van burgerrechtenbeweging NAACP komt dat doordat de racistische organisaties actief leden werven op militaire bases en onder militairen die net terugkeren uit het buitenland.

Veteranen vinden familiegevoel

Zulke kersverse veteranen zijn een makkelijke prooi, vindt ook Mark Potok van SPLC, een andere burgerrechtenbeweging die de strijd aangaat met de haatgroepen.

“Veel van die mannen komen getraumatiseerd terug. De economie staat er niet heel goed voor. Ze kunnen geen baan vinden, dus als ze thuis komen treffen ze een situatie aan die niet erg goed voor ze is. Wat sommige veteranen bij deze groepen vinden is een familiegevoel.”

Ook Shelton van NAACP spreekt tegenover Vice over hoe de haatgroepen handig gebruikmaken van de kwetsbare positie van sommige veteranen, die na jaren in het buitenland niet weten in hoeverre de maatschappij is veranderd:

“Dit soort groepen geven ze dan – op een heel overtuigende wijze – een vertekend beeld van de wereld en wat de problemen daarin zijn.”

Kijk de volledige documentaire, in drie delen    • Joost Pijpker