Is de cardioloog naar een congres? Dan sterven er minder mensen in het ziekenhuis

Beeld NRCQ

Het jaarlijkse cardiologencongres is de veiligste plaats om je hartstilstand te krijgen, grappen de hartspecialisten op zo’n congres. In werkelijkheid is die plaats het ziekenhuis waar die cardiologen dan niet zijn.

Dat schrijven onderzoekers van Harvard Medical School en beroemde Amerikaanse instituten voor gezondheidsonderzoek in een gisteren gepubliceerd artikel in JAMA Internal Medicine.

Van de ernstig zieke patiënten met hartfalen overleed 17,5 procent als de cardiologen op pad waren, tegen 24,8 procent als ze in huis waren. Voor patiënten in slechte conditie die een hartstilstand kregen is de afwezige cardioloog helemaal een zegen: 69,4 procent overlijdt als de cardioloog erbij is, tegen 59,4 procent tijdens congresdagen. Het ging om de sterfte binnen 30 dagen na de ziekenhuisopname. Bij mensen die met een hartaanval naar het ziekenhuis werden gebracht bleef het overlijdenspercentage gelijk, maar ze werden veel minder vaak gedotterd als de dokter weg was.

Zijn de ingrepen te agressief?

Het is géén toeval. Als de oncologen een congres hadden, of de darmendokters, gebeurde er niks met de sterfte op de hartafdeling. En tijdens cardiologencongressen bleef de sterfte aan heupoperaties gelijk. Dat is getoetst.

Het bezoek aan de grote congressen neemt trouwens verontrustend af. In 2006 gingen er 19.000 cardiologen naar het monstercongres van de American Heart Association. In 2013 waren het er al 6.000 minder.

De onderzoekers keken naar hoog-risico-patiënten. Een commentator schrijft dat de moderne ingrepen misschien te agressief zijn voor die mensen in slechte conditie. Ze schrijft: “Deze analyse kan ons leren hoe we het hele jaar de sterfte kunnen verlagen.”

    • Wim Köhler