‘Horrortandarts’ mag naar Frankrijk voor berechting

Mark van N., beter bekend als de ‘horrortandarts’, mag worden uitgeleverd aan Frankrijk om daar berecht te worden. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag beslist in een kort geding.

'Horrortandarts' Van N. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk, bepaalde de rechtbank in Den Haag vandaag. De vrouw op de foto is geen patiënte van Van N.
'Horrortandarts' Van N. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk, bepaalde de rechtbank in Den Haag vandaag. De vrouw op de foto is geen patiënte van Van N. Foto ANP / Koen Suyk

Mark van N., beter bekend als de ‘horrortandarts’, mag worden uitgeleverd aan Frankrijk om daar berecht te worden. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag beslist in een kort geding. De tandarts is door de Franse justitie aangeklaagd voor de mishandeling van tientallen patiënten.

Van N. wilde niet uitgeleverd worden, omdat hij zelfmoordneigingen zou hebben en daarvoor in Frankrijk niet de juist behandeling zou kunnen krijgen. Volgens de rechter is echter niet bewezen dat hij in Frankrijk niet adequaat behandeld kan worden, zeker gezien er een aantal toezeggingen zijn gedaan over het vervoer en de behandeling.

Abcessen en gebroken kaken

Van N. werd in september op verzoek van Frankrijk opgepakt in Canada. Frankrijk wil hem vervolgen voor zijn wangedrag in zijn tandartspraktijk in Château-Chinon. De tandarts zou gezonde tanden hebben getrokken, kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Zijn patiënten kregen last van bloedvergiftiging en snel terugkerende abcessen.

De Nederlandse justitie doet zelf ook onderzoek naar Van N., die voor zijn vertrek naar Frankrijk een praktijk had in Den Haag. In Canada heeft de tandarts namelijk verklaard dat hij zijn partner, die tevens zijn tandartsassistente was, in 2006 heeft geholpen bij zelfdoding. Mensen in de omgeving van het stel dachten dat ze gestorven was aan drankmisbruik. Het OM heeft echter geen bezwaar als Van N. eerst in Frankrijk wordt berecht.

    • Eva Smal