Essebsi wordt eerste democratisch gekozen president van Tunesië

De 88-jarige oppositieleider Beji Caid Essebsi heeft de Tunesische presidentsverkiezingen officieel gewonnen. Essebsi kreeg volgens de officiële uitslag 55,68 procent van de stemmen en versloeg daarmee de huidige interim-president Moncef Marzouki, die 44,32 procent kreeg. Essebsi kreeg 1,7 miljoen stemmen, tegen 1,3 miljoen voor Marzouki. Ruim 60 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Gisteren claimde Essebsi na afloop van de tweede, beslissende stemronde de overwinning. Ook een peilingsbureau wees hem aan als winnaar. Met de winst wordt Essebsi de eerste democratisch verkozen president van Tunesië. Marzouki werd aangesteld als interim-president nadat dictator Zine El Abidine Ben Ali, die het land van 1987 tot 2011 regeerde, tijdens de Arabische Lente werd afgezet. (AFP)