Homoambassadeurs Rotterdam stoppen - voetbalclubs deden niet mee

De Rotterdamse homoambassadeurs stoppen er na vier jaar mee. Reden is dat zij geen toegang kregen bij de professionele voetbalclubs in de stad, en dan met name Feyenoord. Dat vertellen de ambassadeurs in Trouw vandaag.

Het standbeeld van tsaar Peter de Grote in Rotterdam werd vorig jaar met roze verf beklad. De Rotterdamse homoambassadeurs stoppen, zeggen ze vandaag in Trouw, omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen.
Het standbeeld van tsaar Peter de Grote in Rotterdam werd vorig jaar met roze verf beklad. De Rotterdamse homoambassadeurs stoppen, zeggen ze vandaag in Trouw, omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen. Foto ANP / Marco de Swart

De Rotterdamse homoambassadeurs stoppen er na vier jaar mee. Reden is dat de zeven prominente Rotterdammers die namens de gemeente homoseksualiteit bespreekbaar moesten maken geen toegang kregen bij de professionele voetbalclubs in de stad, en dan met name Feyenoord. Dat vertellen de ambassadeurs in Trouw vandaag.

De ambassadeurs hadden meer steun van de gemeente willen hebben om toch bij de voetbalclubs binnen te komen. De steun voor de actie vanuit de gemeente was echter de afgelopen jaren al “zeer beperkt”, en is verder afgenomen onder de huidige wethouder, Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam, aldus de ambassadeurs.

“Dat speelt bij ons niet”

De groep begon in 2010. De eerste jaren gingen ze succesvol langs bij scholenkoepels om te praten over homoseksualiteit, afgelopen tijd was het de bedoeling dat bij sportclubs hetzelfde zou gebeuren, zowel bij de grote voetbalclubs Feyenoord, Sparta en Excelsior als de kleine amateurclubs. Zorgondernemer en ambassadrice Joke Ellenkamp in Trouw:

“Dat was lastig. Bij een kleine voetbalclub kregen we te horen dat het onderwerp homoseksualiteit niet relevant was, omdat het bij de vereniging toch niet speelde. De grote clubs zijn een voorbeeld voor de kleine verenigingen. Daar heerst dezelfde mentaliteit: homoseksualiteit bespreekbaar maken heeft geen prioriteit.”

Volgens oud-wethouder Herman Meijer wilde vooral Feyenoord niet meedoen. Omdat de gemeente niet in actie kwam om de clubs te dwingen mee te werken, houden de ambassadeurs, waaronder ook VVD-Kamerlid Mark Harbers en voormalig directeur van Boijmans van Beuningen Hugo Bongers, ermee op.

Obesitas en schooluitval

Feyenoord laat in een reactie weten dat de afwijzing om met de homoambassadeurs te werken, niet betekent dat Feyenoord het initiatief voor homo-emancipatie afwijst. Een woordvoerder:

“We worden voortdurend benaderd door allerlei goede doelen en initiatieven. We hebben daarom een paar jaar terug al de keuze gemaakt om ons op een beperkt aantal projecten te concentreren, met twee thema’s: het voorkomen van schooluitval en het tegengaan van obesitas. Veel partijen krijgen dus nee te horen, helaas.”

Voorbeeld doet volgen

Na de instelling van de homoambassadeurs in Rotterdam hebben een aantal andere gemeenten het voorbeeld gevolgd. Zo hebben de gemeenten Alkmaar en Schiedam soortgelijke initiatieven genomen.

Rotterdam richt zich wat betreft homo-emancipatie nu vooral op de buitenwereld. De havenstad afficheert zich nu als must be Rotterdam gay destination. Zo werd begin dit jaar een werkconferentie georganiseerd voor het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, corporaties, horeca en evenementenorganisatoren om te kijken hoe Rotterdam lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders van buiten de stad kan aantrekken.