Het beste van Kees. KLEINE DINGEN

None

December. Wie december zegt, zegt koopmaand. Hebben we Sinterklaas nauwelijks achter de rug, of de koopkoorts stijgt opnieuw naar het kookpunt. Want het wordt Kerstmis.

Heb je laatst die nieuwe iPad in de winkel gezien? Gaaf man! Heeft de nieuwste mogelijkheden! Die wil ik hebben!

Maar je had een half jaar geleden toch een iPad gekregen? En wel een heel mooie?

Ja, maar die is nu alweer verouderd. Deze heeft pas echt power en je kan er onwijs veel mee doen! Mijn vriend had hem gisteren gekocht en mij laten zien. Waanzinnig! Pa, ik wil met Kerst de nieuwste iPad.

Ben je nog niet tevreden, jongen? Je wil wel steeds meer, hè? Nou, we zullen wel zien. Maar dan hoor ik over een half jaar geen geklaag, mocht deze allernieuwste ook niet meer bij de tijd zijn.

En zo blijven we hunkeren naar groter en groter, mooier en mooier. Het kan niet op met de koopmanie van tegenwoordig.

Ik herinner me nog hoe ik me tevreden moest stellen met de kleine dingen die ik van de Sint en kerstman kreeg. Gewoon simpele, kleine dingen.

De kunst was je fantasie zoveel mogelijk de vrije loop te laten met die ene ketting van houten schakels of die Ford Cortina van Matchbox waarvan slechts één deurtje open kon. Maak van dat kleine speelvoorwerp iets heel groots. Stel dat die ketting toverkracht bezit en al het ongelooflijke in zich heeft waarmee hij een mens geluk kan brengen. Die schakels zijn misschien evenveel waard als echte edelstenen! En de Ford Cortina, hoe gewoon hij er ook uitziet, hij houdt een Formule 1 met gemak bij.

Ik beleefde zoveel plezier aan dat eenvoudige speelgoed, dat ik er nooit meer vanaf wilde. Ik geloof dat alles nog op zolder ligt.

De mensen die maar meer vragen, zullen nooit tevreden zijn.

Goed, ik mag dan na de houten ketting en het Matchbox-autootje de modeltrein hebben ontdekt en gedurende dertig jaar locomotieven en wagens hebben verzameld, nu ben ik tevreden met wat ik heb.

Bijna elke winter geniet ik ervan. Maar er komen ook andere dingen op mijn pad die minstens zo belangrijk zijn. Tekenen, schrijven, kalligraferen en contact zoeken met mensen die ik ken.

Creëer met eenvoudige middelen iets schitterends. Pen en papier zijn zo geduldig.

Het spreekwoord „wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd” krijgt een ereplaats.

    • Kees Momma