Het Amerikaanse Cargill stapt uit de overnamestrijd rond Nutreco

Koers Nutreco daalt

Het Amerikaanse voedingsconglomeraat Cargill ziet af van een bod op de Nederlandse vis- en veevoerproducent Nutreco. Dat staat in een verklaring die het bedrijf gisteren naar buiten heeft gebracht. Door uit de overnamestrijd te stappen, lijkt de weg vrij voor familiebedrijf SHV om Nutreco over te nemen.

Handelsconcern SHV (energie, participaties, detailhandel) heeft een bod uitgebracht van 44,50 euro per aandeel. Dat brengt de waarde van het bedrijf op zo’n 3 miljard euro. Het initiële bod bedroeg 40 euro, maar dat werd verhoogd toen ook Nutreco’s Amerikaanse concurrent Cargill interesse toonde in de diervoederproducent. Cargill wilde aanvankelijk samen met investeringsmaatschappij Permira een bod uitbrengen van 43,20 euro, later overwoog Cargill een zelfstandig bod zonder Permira.

De top van Nutreco heeft zich van meet af aan achter het bod van SHV geschaard en wilde pas om tafel met Cargill als dat concern met „een serieus tegenbod” zou komen. Beleggersvereniging VEB drong er onlangs bij Nutreco op aan toch met Cargill te gaan praten omdat elke geïnteresseerde partij recht zou moeten hebben op „oriënterende gesprekken” met de top van het bedrijf.

Nu blijkt dat Cargill afziet van het plan om een zelfstandig bod uit te brengen. Het Amerikaanse concern schrijft dat bij die beslissing „alle relevante feiten zijn overwogen, inclusief de aantrekkingskracht van Nutreco ten opzichte van andere potentiële investeringen”.

De betrokken mededingingsautoriteiten hebben al goedkeuring verleend aan de overname door SHV. Het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen bezit inmiddels 15 procent van de aandelen. Tot en met 17 februari kunnen aandeelhouders hun aandelen aanbieden.

De afgelopen weken lag de beurskoers van Nutreco steevast boven het overnamebod. Beleggers hoopten op een nog hoger bod. Nu Cargill is afgehaakt, is de koers gedaald tot op het biedingsniveau. SHV liet vrijdag weten dat de overname doorgaat als 66,7 procent van de aandelen is aangemeld, in plaats van de gebruikelijke 95 procent.