Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hamza B. krijgt twintig jaar cel

De rechtbank in Tanger waar Hamza B voor de rechter verschijnt.
De rechtbank in Tanger waar Hamza B voor de rechter verschijnt. Foto ANP / Vincent Jannink

De 27-jarige Hamza B. is door de rechtbank in het Marokkaanse Tanger veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Het OM van Marokko had tegen B. de “zwaarst mogelijke straf” geëist. De zwaarste straf binnen de Marokkaanse wet is de doodstraf; in het geval van B. zal die worden omgezet naar levenslang.

Waarom wordt Hamza B. in Marokko vervolgd?

B. staat in Marokko terecht omdat hij daar in juni 2013 is gearresteerd en Marokko geen eigen onderdanen uitlevert. Hamza B. werd op de luchthaven van Tanger opgepakt toen hij daar zijn vriendin wilde ophalen. Op verzoek van justitie in Nederland nam Marokko de vervolging van B. over.

Vandaag was de vijfde zitting in het strafproces tegen B. De zaak werd twee keer uitgesteld omdat B. een extra advocaat in de arm had genomen. Deze eiste tijd om de zaak te kunnen voorbereiden.

Liquidatie Staatsliedenbuurt Amsterdam

De liquidatie van Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt. Rijdend vanuit auto’s werd er geschoten, ook op de politie. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen.

Voldoende bewijs

Het Marokkaanse Openbaar Ministerie ziet voldoende bewijs dat B. de auto bestuurde waarin een deel van de schutters ontvluchtte. Vanuit de auto werden ook twee motoragenten beschoten die de achtervolging hadden ingezet.

Volgens het OM moest B. daarom worden veroordeeld voor dubbele moord en tweemaal poging tot moord op agenten.

Mocro-maffia

Het conflict in de Amsterdamse onderwereld wordt vanwege de betrokkenheid van veel Marokkaanse criminelen de Mocro-oorlog genoemd. De ruzie draait vermoedelijk om een partij gestolen drugs in de haven van Antwerpen. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.

Sinds het conflict in 2012 begon zijn al vijftien mensen geliquideerd. De teller in 2014 staat op zeven. NRC-redacteur Jan Meeus schreef eerder over deze oorlog:

“De drugsoorlog waarin een nieuwe generatie Amsterdamse criminelen verzeild is geraakt, neemt voor Nederlandse begrippen ongekende proporties aan.”

In Nederland zitten voor deze zaak twee verdachten vast. Zij worden volgend voorjaar in Amsterdam berecht.