Goal van het Weekend presenteert: de tien mooiste doelpunten van 2014

De vraag ‘wat is de mooiste goal?’ is toch eigenlijk niet te beantwoorden? Er komt bij eenieder te veel sentiment, voorkeur, afkeer en al wat niet meer bij kijken als hiertoe een poging wordt gedaan. En toch gaan we het doen, want 2014 was een fantastisch voetbaljaar.

Robin van Persie met díe kopbal tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK.
Robin van Persie met díe kopbal tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland op het WK. ANP / Koen van Weel

De vraag ‘wat is de mooiste goal?’ is toch eigenlijk niet te beantwoorden? Er komt bij eenieder te veel sentiment, voorkeur, afkeer en wat al niet meer bij kijken als hiertoe een poging wordt gedaan. En toch gaan we het doen want 2014 was een fantastisch voetbaljaar. Enjoy!

De lijst verschilt met maar liefst zes van de tien goals van FIFA’s Puskas Award shortlist voor 2014. Daar zijn twee redenen voor. Eén: de FIFA heeft moeite met het interpreteren van de jaarkalender. Twee: de FIFA.

Hoe bepaal je zoiets?

Enfin, hóe bepaal je zoiets als dé goal van het jaar? Voor iedereen tellen allerlei factoren mee. Waar toucheert de bal het net? We houden allemaal van de kruising. Is het een snaarstrak schot of een prachtige krul? Een doelpunt op souplesse of gemaakt vanuit een subtiele voetbeweging?

Het moment, dat kan ook meetellen. Is het doelpunt gescoord in een belangrijke wedstrijd of op een beslissend moment? Tuurlijk draagt dat bij aan de gedenkwaardigheid. Maar een brute goal blijft een brute goal, topwedstrijd of niet. En dan heb je ook nog symboliek die voor velen meespeelt in de afweging of een treffer tot de aller mooiste behoort. Onmogelijk dus: een top 10 maken waarin iedereen zich kan vinden. Laten we dus maar gewoon lekker beginnen en vooral genieten.

De nummers 10 t/m 8

Een beetje in de schaduw van het voetbal op continentaal of mondiaal niveau gemaakt, maar daarom niet minder dan kneitergoed: de volgende drie doelpunten.

10. Thierry Henry (NY Red Bulls vs. Sporting KC, 6 september)
Over symboliek gesproken dus. Hij nam onlangs afscheid na een meer dan imposante loopbaan. Nu al denkt/hoopt menig liefhebber dat we Henry terug gaan zien als manager van Arsenal, waar de man nog net even wat groter is dan Dennis Bergkamp. De Franse nummer 14 levert hier een heerlijke diagonaal af:

9. Wesley Sneijder (Galatasaray vs. Fenerbahçe, 18 oktober)
Niet in de laatste plaats opgenomen in de top 10 van mooiste goals dit jaar vanwege het decor en de timing. We hebben het hier over de ‘Kıtalararası Derbi’, ofwel het treffen tussen twee hoofdmachten uit Istanboel. Galatasaray uit het Europese deel van de stad, Fenerbahçe uit het Aziatische deel. En dat zorgt voor vuur. Sneijder stond met nog een paar minuten op de klok met 1-0 achter en toen ging hij los. Twee keer zelfs. Het gaat om de eerste treffer, maar omdat het zo mooi is komt de tweede er direct achteraan:

Twitter avatar sneijder101010 Wesley Sneijder What a fantastic way to finish this derby for my team and our great fans with two goals. @GalatasaraySK http://t.co/A0wAyEKrA7

8. Lionel Messi (Getafe vs. FC Barcelona, 16 januari)
Hij werd in 2014 topscorer aller tijden van La Liga en ook nog eens de grootste doelpuntenmaker ooit in de Champions League. Maar de Messi die we het liefst zien stond al direct in januari op:

De nummers 7 t/m 4

We doen er een tandje bij en gaan richting goals van wereldvoetballers als Gareth Bale en James Rodriguez. En óók richting een doelpunt dat ‘ons’ een behoorlijke tijd, hoe langer hoe meer, buikpijn bezorgde afgelopen zomer. Dus snel voorwaarts!

7. Érik Lamela (Tottenham Hotspur vs. Asteras Tripolis, 23 oktober)

Twitter avatar paddypower Paddy Power Anyone else’s Twitter go down then? Lamela’s Rabona caused that.

Topaankoop werd flop in 2013/2014 en dus geen WK voor deze Argentijn. Dit seizoen staat hij onder trainer Mauricio Pochettino langzaam maar zeker op en laat hij bij vlagen zien waarom deze 22-jarige middenvelder in de Serie A bij AS Roma een prijskaartje van 30 miljoen verdiende. In de Europa League - oké hij werd niet best gedekt, maar toch - deed Lamela iets geweldigs:

6. James Rodríguez (Columbia vs. Uruguay, 28 juni)
Hij groeide uit tot de revelatie van het wereldkampioenschap en verdiende al doende een veelbesproken transfer naar Real Madrid. De goal was een heerlijke: het knikje van Cuadrado naar James, die de bal op de borst aanneemt, draait en uithaalt. Dat-ie via de lat achter Muslera verdwijnt is bonus.

5. Gareth Bale (Real Madrid vs. FC Barcelona, 16 april)
Het was een ongelofelijk iets, die goal van Bale. Zoveel meer kracht, zoveel extra aan snelheid. In de Spaanse bekerfinale liep hij alsof Barcelona uit oude mannetjes bestond. Het boogje buiten het veld om bleek met terugwerkende kracht een vernedering, op het moment zelf was het pure wilskracht om elke van die 100 miljoen euro waar te maken.

4. Tim Cahill (Australië vs. Nederland, 18 juni)
Wat een party pooper, die Cahill zeg! Beukt Bruno Martins Indi het ziekenhuis in (weet u nog?) en maakt-ie op magnifieke wijze gelijk tegen Oranje terwijl wij nog aan het genieten waren van de herhalingen van Robbens 0-1.

Twitter avatar Joey7Barton Joseph Barton Cahill’s technique for the goal was exceptional. Never tried to smash it. Relaxed and let his technical skills guide the ball to the target.

Wát een taaie wedstrijd was dat, wat een moeite hadden we om die Australiërs eronder te krijgen na die wonderlijke opening tegen Spanje. Anyway, na Cahill kwamen gelukkig Van Persie en Memphis nog. Dus presenteren we nu met alle liefde de bombshell van de Australiër:

En dan nu: de drie beste goals van 2014!

Nu begeven we ons op glad ijs: de top 3 komt eraan. Knopen worden doorgehakt. Eén goal die gemaakt werd op het WK, eentje uit de Champions League en een exemplaar uit een nationale competitie. Laten we maar beginnen met die laatste.

3. Jérémy Ménez (AC Milan vs. Parma, 14 september)
Fantastische goal die de volgende ochtend tot veler verbijstering compleet genegeerd werd in Goal van het Weekend. Nu dan toch met stip binnen op drie. Overbodig bij PSG omdat daar natuurlijk onder meer Zlatan werd aangekocht en nu bij toeval belangrijk geworden voor Milan, dat voor dit seizoen toch echt ene Fernando Torres had binnengehaald om menig Serie A-verdediging angst aan te jagen. Ménez - hij maakte vorig weekend terloops ook nog even de mooiste afgekeurde goal van het jaar - is hier briljant in opzet en afronding:

2. Aaron Ramsey (Galatasaray vs. Arsenal, 9 december)
Wat. Een. Heer-lijke goal.

Twitter avatar aaronramsey Aaron Ramsey Finished the group on a high, now can’t wait for the draw. Seen my 2nd goal back and definitely my best - great facials @Yayasanogoal22 !!

Ramsey lostte vorig seizoen eindelijk zijn belofte in. Nadat hij in 2008 als 18-jarige door Arsene Wenger werd aangekocht van Cardiff City had hij moeite door te breken in Londen. Vorig jaar waren daar ineens zestien goals in 34 wedstrijden, maar dit seizoen blijkt hij zeer blessuregevoelig. Op bezoek bij Anderlecht twee weken geleden liet hij echter direct weer van zich horen.

1. Robin van Persie (Spanje vs. Nederland, 13 juni)
Vrijdag de 13e in Salvador. Wat een avond beleefden ‘we’. Dit doelpunt, zo kort voor rust, veranderde misschien wel het hele verloop van Oranjes WK. En wat een doelpunt zeg.

Twitter avatar WayneRooney Wayne Rooney Great finish by @Persie_Official yes batman

De beelden terugkijkend lijkt hij elke keer weer mooier dan de herinnering wil. Het is misschien geen Van Basten ’88 maar dit is er toch eentje die over twintig jaar nog kippenvel bezorgt. Sneijders goal tegen Mexico bracht een enorme ontlading, want opluchting. Maar deze van Van Persie? Die bracht een avond, zo niet een zomer om nooit te vergeten.