Geslaagde proeflancering van raket in Rusland

De Russische president Poetin kijkt live naar de lancering van de Angara-A5. Foto EPA / Alexey Druginyn

Rusland heeft een geslaagde proeflancering gehouden van een nieuwe zware draagraket voor ruimtecapsules. Dat meldt persbureau AP.

President Vladimir Poetin, die de lancering van de Angara A5-raket volgde via een videoverbinding, noemt de proef een bewijs van de toonaangevende rol van Rusland in het verkennen van de ruimte.

Rusland is al twintig jaar bezig met de ontwikkeling van de raket. Een geplande proeflancering in juni ging op het laatste moment niet door vanwege een technisch probleem. Ook eerder zijn er pogingen met het lanceren van raketten mislukt. In juli 2013 bijvoorbeeld explodeerde een onbemande Proton-raket kort na de lancering. En in mei van dit jaar ontplofte een Russische Proton-M raket ook kort na de lancering.

NRC-redacteur Hubert Smeets zegt:

“Dat het nu wel is gelukt, illustreert dat het militaire defensieprogramma van Rusland zijn vruchten begint af te werpen.”

Opvolger van de Sojoez

De Angara is gebouwd als opvolger van de Sojoez, een ontwerp van meer dan veertig jaar geleden. De Sojoez is sinds het opleggen van de Amerikaanse spaceshuttle-vloot voorlopig het enige vehikel waarmee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gebracht.

    • Carlijn Vis