Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Frankrijk zet leger in na aanslagen - één dode bij aanslag Nantes

De Franse premier Manuel Valls (links) tijdens een persconferentie over de drie aanslagen in Frankrijk in de afgelopen drie dagen. Foto: AFP / Patrick Kovarik
De Franse premier Manuel Valls (links) tijdens een persconferentie over de drie aanslagen in Frankrijk in de afgelopen drie dagen. Foto: AFP / Patrick Kovarik

Frankrijk zet de komende dagen tweehonderd tot driehonderd militairen in voor extra veiligheid, nadat het land de afgelopen drie dagen is opgeschrikt door drie aanslagen. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

UPDATE 15.31 uur: Eén van de gewonden van de aanslag in Nantes is overleden, meldt persbureau AFP.

Over de inzet van militairen zei Valls tijdens de persconferentie:

“Door te laten zien dat alle overheidsdiensten paraat staan, willen wij Fransen beschermen en zich veilig laten voelen.”

Er patrouilleren in Frankrijk al 780 militairen, daar komen nu dus twee- tot driehonderd militairen bovenop. De militairen worden ingezet op verschillende plaatsen in het land, met name op plaatsen met veel bezoekers zoals winkelcentra en treinstations. Ook zal er extra politie worden ingezet.

Drie aanslagen in drie dagen

Frankrijk is in een paar dagen tijd opgeschrikt door drie aanslagen.

  • Zaterdag stak een twintigjarige moslim met een mes in op enkele agenten in Joué-lès-Tours.
  • Zondag raakten dertien mensen gewond nadat een automobilist in Dijon inreed op voetgangers. De man zou volgens omstanders ‘Allahu Akbar’ (God is groot) hebben geroepen. Volgens de politie gaat het om een veertigjarige man die sinds 2001 regelmatig in een psychiatrische inrichting heeft gezeten.
  • Gisteren reed een man in Nantes in op een kerstmarkt. Daarbij raakten elf mensen gewond. Eén van hen is vandaag overleden. Ook bij deze aanslag zou de dader ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen. De man probeerde zichzelf na het incident met messteken om het leven te brengen.

Het gaat om drie losstaande incidenten, benadrukte Valls. De incidenten moeten volgens hem afzonderlijk moeten worden beoordeeld, zonder de gevaren te onderschatten. Hij riep Frankrijk op tot waakzaamheid.