Fiscus heeft ook geschil met broers Moszkowicz

Broers Moszkowicz hebben belastingschuld en verkopen pand.

Foto Chris Keulen

Ook de oudere broers van voormalig advocaat Bram Moszkowicz hebben een geschil met de fiscus. De Belastingdienst heeft dit jaar voor 1,2 miljoen euro een hypotheek gekregen op het kantoorpand van de advocaten Max jr. en David Moszkowicz in Maastricht. De broers willen het pand verkopen om naar een kleiner kantoor te verhuizen.

Het geschil gaat over nog te betalen belasting over de periode 2003 tot begin 2015. Dat blijkt uit twee aktes in het Kadaster. Daarin staat dat het gaat om te betalen loonheffingen, omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting.

De schuld betreft voor een deel de fiscale afhandeling van de maatschap die de broers tot vorig jaar met hun broer Bram Moszkowicz hadden. „Over de bedragen wordt nog onderhandeld en ondertussen wil de fiscus zekerheid hebben”, zegt Max jr. De afwikkeling met de fiscus wordt volgens Max vertraagd doordat hun broer Bram onvoldoende meewerkt.

Bram Moszkowicz werd in april vorig jaar geschrapt als advocaat, onder meer vanwege de grote sommen contant geld die hij had aangenomen van cliënten zonder de deken hierover in te lichten. De ex-advocaat verkeert inmiddels in grote financiële problemen. In 2012 kreeg hij een hoge boete en naheffing van de fiscus wegens het ontduiken van belasting in de periode 2002-2006.

Om zijn schuld te voldoen, werd het kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam dit jaar verkocht, voor 2,6 miljoen euro. Dit pand was mede eigendom van zijn broers Max jr. en David. Onlangs bleek dat Bram nog 3 ton aan de fiscus moet voldoen.

De voormalige strafpleiter suggereerde onlangs in het televisieprogramma Pauw dat zijn familie hem niet helpt bij zijn financiële problemen. Volgens Max is dat onzin. „David en ik hebben hem in 2013 ieder meer dan vijf ton geleend.” Sinds twee maanden hebben de broers geen contact meer. „Bram laat niks meer van zich horen.”

De overige schuld aan de fiscus noemt Max jr. een „reguliere fiscale aangelegenheid” die veroorzaakt is doordat ze de afgelopen jaren bezittingen van hun vader Max Moszkowicz sr. hebben verkocht: een lingeriehandel, een juwelenzaak en wat onroerend goed.

„We hebben die vennootschappen opgedoekt omdat we ons alleen nog maar met advocatuur willen bezighouden. Door de verkoop moet er fiscaal worden afgerekend.”

Bram Moszkowicz zegt desgevraagd niet op de beweringen van zijn broer te willen ingaan, „omdat ik het niet kies vind geschillen binnen de familie in de krant te bespreken. Wat onverlet laat dat niet alles wat Max zegt, waar is.”

    • Marcel Haenen
    • Tom Kreling