Economie VS groeit in snelste tempo sinds 2003 - Dow Jones op record

Een verkoopmedewerker van warenhuis Macy's overhandigt een paar schoenen. De consumptie van huishoudens droeg voor een belangrijk deel bij aan de economische groei.
Een verkoopmedewerker van warenhuis Macy's overhandigt een paar schoenen. De consumptie van huishoudens droeg voor een belangrijk deel bij aan de economische groei. Foto Reuters / Andrew Kelly

De Amerikaanse economie is vorig kwartaal met 5 procent gegroeid, het hoogste tempo in meer dan tien jaar tijd. Vooral de consumptie van huishoudens en de investeringen van bedrijven droegen bij aan de stevige groei. Ook in het tweede kwartaal was de toename overigens al fors.

Tussen april en juni groeide het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten namelijk al met 4,6 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De laatste keer dat de economie van de VS echter met vijf procent toenam, was volgens persbureau Reuters in het derde kwartaal van 2003.

Aanvankelijk juist minder enthousiast

Aanvankelijk dacht het Amerikaanse ministerie van handel juist dat de groei in het derde kwartaal lager was uitgekomen dan in het tweede kwartaal. In de eerste en tweede raming werd namelijk nog gesproken van respectievelijk 3,5 en 3,9 procent groei. In de derde raming van vanmiddag kwam het ministerie daar echter op terug.

Met een groeitempo van 5 procent deed de Amerikaanse economie het bovendien beter dan veel economen hadden verwacht, zo schrijft persbureau Reuters. Zij hadden eerder juist ingezet op 4,3 procent groei. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers: de Dow Jones-index steeg kort na publicatie naar het hoogste punt ooit.

Lees ook “Sorry Amerika, China is nu de grootste economie ter wereld” op NRCQ.

    • Joost Pijpker