Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Brief Duivesteijn: drie senatoren eisen dat vrije artsenkeuze overeind blijft

PvdA-senator Adri Duivesteijn.
PvdA-senator Adri Duivesteijn. Foto ANP/ Martijn Beekman

De drie PvdA-senatoren die vorige week tegen de zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) stemden, eisen dat de vrije artsenkeuze voor iedereen overeind blijft. Dat staat in een brief van Adri Duivesteijn aan het kabinet, die in het bezit is van NRC Handelsblad.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ontving Duivesteijns brief, die ook geschreven is namens de Eerste Kamerleden Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, vorige week donderdag om 07.50 uur. Dat was op de derde dag van de zorgcrisis. De eerste zin luidt:

“Beste Lodewijk, vannacht heeft mijn lichaam mij er weer aan herinnerd waar het allemaal precies om ging en dat is dat wij graag de vrije artsenkeus voor iedereen, ongeacht de sociale economische status, overeind willen houden.”

Duivesteijn schrijft dat het kabinet “druk” heeft uitgeoefend op de drie senatoren om “op voorhand in te stemmen” met een nieuw wetsvoorstel en dat dat volgens hem getuigt van “een onjuiste interpretatie van de rol van de senaat”. Ook schrijft hij dat het kabinet ruim van tevoren op de hoogte was van de bezwaren van de drie tegenstemmers, en dat hun tegenstem dus “geen verrassing” kan zijn geweest voor de coalitie.

Weinig aanknopingspunten

De brief geeft weinig aanknopingspunten voor het kabinet om vertrouwen te hebben in een voorstem van de drie senatoren wanneer de wet straks in gewijzigde vorm wordt ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer. Dat is het compromis dat VVD en PvdA donderdagavond laat na drie dagen crisisberaad bereikten.

Het gesneuvelde wetsvoorstel van Schippers voorzag in een vergroting van de macht van zorgverzekeraars ten opzichte van ziekenhuizen. Daardoor zouden verzekerden in de toekomst niet in alle gevallen naar de dokter van hun keuze kunnen.

Brief Adri Duijvesteijn

Lees ook in NRC Handelsblad: Zorgcrisis was vooral machtsstrijd (€).