2Doc: Spoken van Viggo

None

NPO 2, 22.50-00.30u.

De documentaire Spoken van Viggo, van Walther Grotenhuis en Cinta Forger, is een portret van een 55-jarige man die schoon schip wil maken en daarbij zichzelf en zijn omgeving moet overwinnen.

„Ik wil niet zijn wie ik geworden ben. Ik wil zijn wie ik was. Maar wie was ik?” Als Viggo in de gevangenis terecht komt, heeft hij eindelijk tijd om over zijn leven na te denken. In de tijd dat hij voor topcrimineel Klaas Bruinsma werkte, verdiende hij miljoenen met het smokkelen van hasj uit Marokko. „Mijn pistool was mijn portemonnee”, zegt Viggo. In de isoleercel komt hij er achter dat zijn leven veel minder aantrekkelijk was dan hij altijd dacht.

Hij besluit om definitief uit de misdaad te stappen en duikt in zijn verleden om niet opnieuw in dezelfde valkuilen te stappen. Zijn zoektocht in zijn verleden levert heftige confrontaties op met zijn twee zussen, waarbij de geheimen van hun incestueuze familie en manipulerende vader steeds verder ontrafeld worden.

De film laat zien hoe zwaar het is om een nieuwe weg in te slaan en trauma’s te verwerken. Lukt het Viggo ook om op het goede pad te blijven als zijn voormalige bodyguard via Skype een voorstel doet voor een nieuwe ‘deal’?