Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)
Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Duurzaamheid, een battle of the sexes?

Nederlandse vrouwen zijn duurzamer dan mannen, kopt de Volkskrant. Maar mannen, voel je niet achtergesteld, want het verschil is heel klein.

Volgens een studie van onderzoeksbureau Kaleidos van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO geven vrouwen vaker dingen als kleding weg, doen ze vaker mee aan online handtekeningenacties en zijn zij bewuster van de gevolgen van hun handelingen voor het milieu. Maar het verschil met mannen komt in een onderzoekspopulatie van 14000 respondenten hooguit neer op 9 procent. Dus zij kunnen bij de volgende meting van de zogeheten ‘index mondiaal burgerschap’ - volgend jaar - de vrouwen gemakkelijk proberen in te halen.

Toch is dit burgerschap geen ‘battle of the sexes’, schrijft de krant. Volgens de onderzoekers lijkt de uitslag van hun studie weinig te maken te hebben met de vaak aan vrouwen toegedichte eigenschap van zorgzaam gedrag. Mannen en vrouwen blijken namelijk even vaak een vaste donateur te zijn voor een goed doel of lege batterijen weg te gooien in de vuilnisbak.

Het wordt een goed jaar voor de mkb-er

2015 wordt een topjaar voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb), schrijft de Telegraaf. Althans dat vinden zij zelf. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde investeringsbarometer van de ING. Meer dan 33 procent van de bedrijven is ervan overtuigd dat hun financiële situatie de komende maanden zal verbeteren.

ING-econoom Max Erich denkt dat dit ligt aan het toegenomen consumentenvertrouwen en de wereldeconomie die eindelijk in de lift lijkt te zitten. Erich:

“We hebben jarenlang te maken gehad met een daling van de koopkracht, maar sinds kort zien we weer plusjes. Zo trekt de huizenmarkt eindelijk weer aan. Consumenten krijgen daardoor weer vertrouwen in onze economie en gaan meer besteden.”

Volgens de investeringsbarometer zijn mkb-ers voorzichtig positief. Zo verwacht een kleine 35 procent een hogere omzet in 2015, maar 44 procent denkt dat deze hetzelfde zal blijven als dit jaar. Grote investeringen in de sector zijn dus niet te verwachten, denkt Erich.

Crowdfundingsites moeten denken aan eigen financiering

Crowdfunden is helemaal hot. Het is inmiddels dé manier om projecten - van het bundelen van literatuur op koffiefilters tot een tot dj-booth omgebouwde ladderwagen - te financieren waar banken hun neus voor ophalen. Maar de sites waarop geld verzameld wordt hebben het zelf maar moeilijk om zichzelf financieel draaiende te houden, constateert de Volkskrant.

Dat komt omdat er een wildgroei is aan crowdfundingsplatforms. Elk daarvan plukt over het algemeen een klein percentage van het bedrag dat nodig is om projecten te steunen. Maar met meer dan honderd sites verdienen ze daarmee te weinig. En dat is vervelend want de hoeveelheid donaties in Nederland voor crowdfunding stijgt. Dit jaar ging er 37 miljoen euro in rond, naar verwachting is dat volgend jaar zelfs 100 miljoen. De Volkskrant zet gedetailleerd de problemen waar Nederlandse crowdfundingsplatforms mee kampen uiteen.

    • Hans Klis