Dit jaar kwamen zestig journalisten om tijdens hun werk

Familie begraaft de omgekomen Egyptische journaliste Mayada Ashraf. Foto: AP / Ahmed Gomaa

Zeker zestig journalisten zijn het afgelopen jaar omgekomen tijdens hun werk. De gevaarlijkste regio was het Midden-Oosten, schrijft het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in zijn jaarrapport.

Het in New York gevestigde CPJ houdt sinds 1992 bij hoeveel journalisten tijdens hun werk worden gedood. De laatste drie jaar zijn het dodelijkst sinds 1992, meldt het CPJ. Het aantal omgekomen journalisten is dit jaar vooralsnog wel lager dan vorig jaar. Toen vonden zeventig journalisten de dood.

Veel correspondenten omgekomen

Er zijn opvallend veel buitenlandse journalisten omgekomen, aldus het CPJ. 23 procent van alle omgekomen journalisten waren correspondent; dat is ongeveer twee keer zo veel als gebruikelijk.

Westerse journalisten liepen extra gevaar. Het CPJ staat in het rapport stil bij de onthoofdingen van de Amerikaanse freelance journalist James Foley en de Amerikaans-Israëlische journalist Steven Sotloff door aanhangers van de Islamitische Staat (IS). In beide gevallen werd een video van de moord online verspreid voor propagandadoeleinden.

Syrië het gevaarlijkste land voor journalisten

De helft van de journalisten kwam om in het Midden-Oosten. Syrië is het gevaarlijkste land voor journalisten, waar zeker zeventien verslaggevers omkwamen. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn daar zeker 79 journalisten gedood.

De meeste slachtoffers in 2014 zijn tv-verslaggevers, gevolgd door fotografen en cameramensen. 92 procent van de gedode journalisten is man. Bekijk voor meer informatie de interactieve graphic van het CPJ.

    • Eva de Valk