De Nederlandse deals van 2014 in drie grafieken

Foto HH

921 gesloten deals, dat is vooralsnog de stand. Het aantal fusies en overnames met en door Nederlandse bedrijven ligt al een paar jaar relatief laag: om en nabij de duizend, blijkt uit cijfers van financieel persbureau  Thomson Reuters. De 921 deals van dit jaar waren goed voor een totale waarde van ruim 78 miljard euro.

Heel anders dan in topjaar 2007, toen er bijna 1.500 deals werden gesloten. Maar dat was dan ook vóór de crisis.

De grootste Nederlandse deal? Ziggo, dat door Liberty Global (van UPC) is overgenomen. In de top-10 zijn ook deals tussen (op het eerste gezicht) niet-Nederlandse bedrijven opgenomen, die wél een Nederlands randje hebben. Zoals het Australische Woodside Petroleum, dat bijna 10 procent eigen aandelen wil terugkopen. Van het Nederlandse Shell welteverstaan, dat daar zo’n 2 miljard euro rijker van wordt. Of Conopco America Pasta, ook wel bekend als de Ragu- en Bertollisauzen van Unilever.

Orsacom maakt deel uit van VimpelCom, en dat is in Nederland gevestigd, net als de bv van Abbott Laboratories. De top-10:

Let wel: nog niet alle deals die in deze lijst zijn opgenomen, zijn ook daadwerkelijk afgerond.

De zakenbank die de meeste Nederlandse deals begeleidde, is ABN Amro: 26 in totaal. Maar Morgan Stanley deed de deals die het meeste waard waren: voor een totaal van  29 miljard euro (35,5 dollar).

    • Annemarie Sterk