De man die de sextape van Pamela en Tommy stal blijft eenzaam achter

Tommy Lee en Pamela Anderson, in 2003.
Tommy Lee en Pamela Anderson, in 2003. Foto ANP/EPA/Debbie Vanstory

Lang voor Kim Kardashian en het schandaal rondom de cloud was er de sextape van Pamela Anderson en Tommy Lee. De video werd in 1995 gestolen en zou in de eerste 12 maanden alleen al 77 miljoen dollar opleveren. Rolling Stone zocht de dief twintig jaar later op.

Had die elektricien nou maar zijn gereedschap teruggegeven en diens factuur voldaan, dat had Tommy Lee veel gedonder bespaard.

Het is 1995 als de drummer van Mötley Crüe Rand Gauthier met een shotgun van zijn terrein wegjaagt. De elektricien wil op dat moment niet langer meer werken aan het liefdesnestje van Lee en zijn grote geliefde, Baywatch-ster Pamela Anderson. Lee vat het niet goed op en jaagt de elektricien onder gunpoint weg.

Gauthier zal echter weer terugkeren. Niet om zijn spullen te halen, maar om wraak te nemen. Hij weet dat er een enorme kluis in de garage zit, vol geld en sieraden. En iets anders.

Witte bikini

Tegenover Rolling Stone doet de nu 56-jarige elektricien zijn verhaal. Hij overdrijft graag en doet het voorkomen alsof hij een enorme prestatie geleverd heeft. Ingenieus ook. Zo gebruikt hij voor de diefstal de vacht van een witte yack om naar de garage te kruipen. Op de bewakingscamera’s lijkt het zo alsof er een hond over het terrein loopt. Maar dan wel eentje van het soort waar een trolley achter hangt.

Eenmaal op een veilige locatie aangekomen treft Gauthier in de 250 kilo zware kluis (!) onder andere een Rolex aan, een met goud en diamanten versierde Cartier, manchetknopen van smaragd en de witte bikini van La Anderson die ze droeg tijdens de bruiloft. En een tape.

Maffia

In de pornostudio waar Gauthier weleens rondhangt bekijkt hij de video:

“We put it in and see what it is, and of course, cha-ching. The dollar signs fly before our eyes,” he says. “But we’re going, this is the kind of thing people will get killed over.”

Gauthier weet dat hij goud in handen heeft, maar aangezien niemand zijn vingers wil branden aan een gestolen tape, roept hij de hulp in van een zoon van een maffiabaas. Hij verstrekt 50.000 dollar om de tape via internet te verspreiden, dat vreemde fenomeen dat dan nog in de kinderschoenen staat.

In die tijd geldt voor internet nog het credo ‘anything goes’, zonder dat er een discussie ontstaat over privacy zoals dat afgelopen jaar gebeurde bij het lek van de cloud. Er was in de jaren negentig eerder sprake van leedvermaak over Anderson en Lee.

De tape wordt na een lange aanloop door een hele generatie bekeken. Schimmige bedrijfjes verdienen miljoenen aan de capriolen van Anderson en Lee. Maar Gauthier zal er geen rooie cent van zien. De elektricien raakt verzeild in een krankzinnig avontuur waarin advocaten, de FBI en de Hell’s Angels opduiken. En hij dacht nog wel rijk te worden; de elektricien keek alvast naar kastelen in Spanje,

Gauthier: jaloers op Lee en Anderson

Gauthier leidt tegenwoordig een eenzaam bestaan aan de kust en werkt nog steeds als elektricien. De diefstal was zijn moment van glorie, zo blijkt. Hij maakte de wereld een beetje mooier. En Gauthier bekijkt de video nog steeds, met een licht gevoel van jaloezie:

Everyone once in a while, he’ll tell someone he was the guy who stole the Pamela Anderson and Tommy Lee sex tape. Almost no one believes him. But he likes the fact that he contributed this small token to the world, and he’s always enjoyed watching the tape itself.

“It was cute. They’re in love and a couple and they’re just having fun with each other, and I think that’s great,” he says. “I’m jealous. I wish I had something like that.”

Lees ‘Pam and Tommy: The Untold Story of the World’s Most Infamous Sex Tape’ bij Rolling Stone (leestijd: 33 minuten).

    • Philippus Zandstra