Circusdirecteur verft honden om ze door te laten gaan voor panda’s

Hoe een echte jonge panda eruit hoort te zien: een van de in december geboren dieren in een Chinese dierentuin.
Hoe een echte jonge panda eruit hoort te zien: een van de in december geboren dieren in een Chinese dierentuin. Foto EPA / Wilson Wen

Het houden van een panda is geen goedkope aangelegenheid. Alleen het lenen van zo’n dier kost namelijk al bijna een miljoen euro en ook het voedsel van de panda – die vrijwel alleen bamboe eet – is prijzig. Dat kan goedkoper, zo moet de directeur van een Italiaans circus hebben gedacht.

De circusdirecteur besloot daarom twee chowchows, een soort keeshond, zwart-wit te verven en ze aan het publiek te presenteren als panda’s. Volgens persbureau ANP slaagde die streek wonderwel, aangezien kinderen betaalden om met de dieren op te foto te mogen. Bij een controle liep het circus echter tegen de lamp.

Hieronder wat de Italiaanse circusdirecteur van de honden maakte:

Twitter avatar UmbertoBacchi Umberto Bacchi Italian police said a circus disguised two dog puppies as pandas in possible fraud #PandaDogs http://t.co/EpRmrK7h7A http://t.co/yKeBEHHe7Y

Circus nu aangeklaagd vanwege dierenmishandeling

Toen de politie de papieren van de honden doornam, bleek namelijk dat ze jonger waren dan opgegeven. De dieren werden daarom door de politie in beslag genomen. Het circus wordt nu aangeklaagd voor dierenmishandeling en fraude.

De Italiaanse ‘panda’s’ zijn overigens niet het enige voorbeeld van honden die na een knip- of verfbeurt moeten doorgaan voor een wild dier. Zo wist een Chinese dierentuin een Tibetaanse mastiff tot vorig jaar nog te verkopen als een leeuw:

Twitter avatar BostonGlobe The Boston Globe ICYMI: Zoo in China tries to pass off dog as a lion Story: http://t.co/QJH1iLx9B6 http://t.co/v36zQWMarp

Ook onder huishoudens wordt het in China steeds populairder om een viervoeter over te verven tot bijvoorbeeld panda, leeuw of tijger. Zo maakte de BBC vier jaar geleden al een item over de trend en schreef The Huffington Post dit voorjaar dat pandahondjes in China zelfs gewoon in de winkel te koop zijn.

    • Joost Pijpker