Cargill aast niet langer op Nutreco - SHV weer enige jager

Cargill zit niet langer achter Nutreco aan. Hierdoor is alleen SHV nog over als overnamekandidaat. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Amerikaanse diervoederproducent Cargill is niet langer uit op de overname van de Nederlandse branchegenoot Nutreco. Dat heeft het bedrijf vandaag laten weten. Hierdoor is alleen familiebedrijf SHV nog overnamekandidaat.

Cargill schrijft dat bij de beslissing om zich terug te trekken “alle relevante feiten zijn overwogen, inclusief de aantrekkelijkheid van Nutreco in vergelijking met andere potentiële investeringen.”

De weg is nu vrij voor SHV, het handelsconcern van de familie Fentener van Vlissingen, om Nutreco over te nemen. Dat bedrijf heeft nu een bod staan van 44,50 euro per aandeel. Ze hebben al ruim 15 procent van de aandelen in handen.

Hoger, hoger

Aandeelhouders van Nutreco hadden gehoopt op een hogere prijs. Gedeeltelijk is dat ook gelukt: SHV bood in eerste instantie 40 euro per aandeel. Toen Cargill zich - in eerste instantie met private-equitybedrijf Permira - in de strijd leek te mengen, werd het bod verhoogd. Het bod van Cargill werd tegelijkertijd afgedaan door de directie van Nutreco.

Het aandeel Nutreco sloot gisteren op de AEX op 46,50 euro, omdat door beleggers nog werd gerekend op een tweede, hoger bod. NRC-economieredacteur Menno Tamminga:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Na afhaken Cargill zal Nutreco-koers straks wel dalen, maar vraag blijft of beleggers die meer willen dan bod SHV nu akkoord gaan met 44,50.

Het aandeel opende na het terugtrekken van Cargill vandaag op 44,20 euro, bijna vijf procent lager.

Lees bij NRC Q: Moet familiebedrijf SHV nóg meer betalen voor Nutreco? en lees in NRC Handelsblad: Nog even wachten op hét bod (€).

    • Eva Smal