‘Canadian Psycho’ schuldig aan moord op Chinese student

Luka Magnotta komt in september van dit jaar aan bij de rechtbank in Montreal voor een zitting.
Luka Magnotta komt in september van dit jaar aan bij de rechtbank in Montreal voor een zitting. Foto EPA / Andre Pichette

De Canadese pornoacteur die in 2012 werd opgepakt voor het vermoorden en in stukken snijden van een Chinese student, is schuldig bevonden. Tot dat oordeel kwam de jury in de rechtbank van Montreal vandaag na acht dagen overleg. Welke straf de acteur Luka Rocco Magnotta krijgt, moet nog bekend worden.

Magnotta werd twee jaar geleden wereldnieuws, vanwege de moord op zijn vriend Jun Lin, een 33-jarige student uit China. Na zijn daad stuurde de nu 32-jarige Canadees lichaamsdelen van zijn slachtoffer naar politieke partijen en scholen door het land. Die daad leverde hem de bijnaam ‘Canadian Psycho’ op, een verwijzing naar het bloeddorstige hoofdpersonage in Brett Easton Ellis’ roman American Psycho.

Beelden van de daad op internet

De acteur zou zijn daad bovendien gefilmd hebben in een video die hij op internet zette. Kort nadat Lin in mei 2012 als vermist werd opgegeven, verschenen beelden van een man die meerdere malen werd gestoken met een ijspriem, daarna in stukken werd gesneden en verkracht. De politie bevestigde later dat het hier om Lin ging.

Diran Lin, vader van de vermoorde Chinese student, eerder vandaag op weg naar de rechtbank in Montreal. Foto AP / Graham Hughes

Kort na zijn daad vluchtte Magnotta naar het buitenland. Begin juni 2012 werd hij aangehouden in Berlijn. Magnotta heeft volgens persbureau AP altijd volgehouden onschuldig te zijn, omdat hij schizofreen zou zijn. Daardoor kon hij op het moment van de moord geen goed van kwaad onderscheiden, aldus zijn advocaat.