Opinie

    • Menno Tamminga

Beursgang ABN Amro? Wij doen ’t bijna gratis

Excellentie, waarde Dijsselbloem beste Jeroen, We zijn er nu helemaal klaar mee. Op 3 december 2013 publiceerden Schinkel en ik ons voorstel voor de beursgang van ABN Amro. Vanuit de Tweede Kamer kwam applaus, ook vanwege de halvering van de kosten. Geen 400 miljoen, maar 200 miljoen euro voor de zakenbanken.

Inmiddels lazen wij in Het Financieele Dagblad dat zakenbanken concessies in hun prijs willen doen om deze prestigieuze opdracht te krijgen. U begrijpt dat wij hier mede namens alle Nederlanders bijzonder tevreden over zijn.

Nu het instituut dat voor U alle ABN Amro aandelen beheert, het NLFI, de aanbesteding voor de (inter)nationale zakenbanken is gestart en de voorbereiding van de beursgang vaart krijgt, willen Schinkel en ik U graag, in vertrouwen uiteraard, ons verbeterde voorstel doen.

Hoe verkopen wíj ABN Amro? Wij kiezen niet voor de maximale opbrengst. Wij kiezen voor Nederland. Ons voorstel is: omzeil die zakenbanken. Doe rechtstreeks zaken met alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. Zij zijn immers dé belanghebbenden bij ABN Amro. Hoe werkt dat? U draagt de ABN Amro aandelen in twee stappen aan hen over: in mei 2015 en mei 2016. Voor niks.

Wat zijn de voordelen? 1. Een bonus voor de economie. In anderhalf jaar pompt U zo 8 miljard euro in de economie. Die 8 miljard is onze laagste schatting van de waarde van ABN Amro. Iedereen boven de 18 krijgt een pakket aandelen en kan ermee doen wat ’ie wil. Houden. Verkopen. Wat doen mensen met de opbrengst, denkt U? Ze gaan dat geld uitgeven. Dus, om het formeel te zeggen: U transformeert staatsvermogen (aandelen ABN Amro) in vrij vermogen van burgers en zij kunnen dat vervolgens zelf besteden. Dus op een cruciaal punt van de conjunctuur geeft U de burger meer koopkracht, dus meer economische groei.

2. De Robin Hood factor. Om de ongelijkheid van inkomens en vermogens te bestrijden, en dat is goed voor uw PvdA-profiel, geeft u bijvoorbeeld de groep van 30 procent Nederlanders met de hoogste inkomens of vermogens de helft van waar zij recht op hebben en die extra aandelen geeft u aan de laagste 30 procent inkomens. ‘Steel’ van de rijken, spek de armen. Bijkomend voordeel: mensen met een laag inkomen besteden een groter deel van hun geld dan de hoogste inkomens, die juist extra sparen of beleggen.

3. Deze Dutch Dijssel deal is een nieuw exportproduct. De eerste beursgang in 3D. Uw oplossing voor verkoop van genationaliseerde banken is in één keer wereldberoemd.

4. Vuurwerk op de kwakkelende Amsterdamse beurs.

5. Het scheelt u 400 miljoen verkoopkosten. Of 200 miljoen, volgens ons oude voorstel.

Nadelen? Geen nadelen. Ho,ho, horen wij u brommen. Deze Dutch deal kost me ergens tussen 7 en misschien wel 20 miljard euro? Nee, dat is boekhoudersfictie. Daar moet U bovenstaan. Die ABN Amro aandelen staan voor zo’n 10 miljard euro in de boeken bij de staatsdeelnemingen. U verkoopt ze voor niets aan het Nederlandse volk, dat toch al eigenaar was. In Uw boekhouding daalt de waarde van die aandelen naar nul en de reserves dalen met hetzelfde bedrag.

Nog één ding. Een gratis lunch bestaat niet, een gratis beursgang ook niet, er moet van alles nog geregeld worden. Gratis advies bestaat ook niet. Ons voorstel: een miljoen euro per elke procentpunt extra groei die het gevolg is van deze innovatie. Ons belang is uw belang.

    • Menno Tamminga