Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Media

Ben jij goed in big data? Dan heb je de meest gewilde vaardigheid van het jaar

Foto iStock

Ben je een big data-specialist? Dan zit je gebakken. LinkedIn maakte een top-25 van beroepen en vaardigheden waar het afgelopen jaar het meest naar werd gezocht. Mensen die wat afweten van ‘data mining’ stonden op nummer 1.

Beeld: LinkedIn

LinkedIn bekeek alle activiteiten die het afgelopen jaar op de website plaatsvonden die te maken hadden met het vinden en het aannemen van nieuwe werknemers. Het bedrijf keek dus niet alleen waar welke vaardigheden recruiters zochten, maar nam in de analyse ook mee welke vaardigheden de mensen bezaten die in 2014 een nieuwe baan hadden gekregen.

De Nederlandse top-25 wordt duidelijk gedomineerd door technische vaardigheden die met data te maken hebben, zegt LinkedIn woordvoerder Anoek Eckhardt. In de andere landen die LinkedIn analyseerde, was dat ook het geval.

Beeld: LinkedIn

 

Vaardigheden in de categorie ‘Statistical Analyses and Data Mining’, het zoeken naar (statistische) verbanden in grote databestanden, waren ook onder Nederlandse gebruikers het meest geliefd. Ook vaardigheden als Business Intelligence en Storage Systems Management – die te maken hebben met het analyseren en beheren van (big) data - staan op nummer drie en vier.

Ook heel gewild: personen die weten hoe je op internet wordt gevonden. Bedrijven zijn dan ook hard op zoek naar werknemers die goed zijn in internetmarketing, zoals Search Engine Marketing (de kunst om bovenaan te komen in de zoekresultaten van zoekmachines). Die vaardigheid staat op nummer twee. Verderop in de top-25 komen ook ‘Social Media Marketing’ en ‘Digital & Online Marketing’ voor (respectievelijk veertiende en zestiende plaats).

Nummer 5 in de Nederlandse top-25, recruiting, noemt Eckhardt ‘opvallend’. “Het is natuurlijk speculeren, maar het zou erop kunnen wijzen dat het vertrouwen in de economie is toegenomen. Bedrijven zijn weer opzoek naar mensen die nieuw talent voor hen kunnen aantrekken.”