Beleving is dat vandalisme minder voorkomt - en dat klopt

Een vernielde telefooncel in Amsterdam in 2010. Het aantal vernielingen is de afgelopen jaren afgenomen. Dat voelen burgers, en blijkt uit politiestatistieken. Foto ANP / Marcel Antonisse

Vernieling van straatmeubilair en bekladding van muren en gebouwen komt nu minder voor dan een paar jaar geleden, in de beleving van burgers én volgens de politiestatistieken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

31 procent van de ondervraagden gaf vorig jaar aan dat in de eigen woonbuurt straatmeubilair wel eens was vernield. Zeven jaar eerder was dat nog bijna de helft. Een op de vier kende in 2013 wel een gebouw of een muur in de buurt dat was beklad, terwijl dat in 2005 nog ruim een op de drie was.

Steeds minder Nederlanders geven daarnaast aan dat ze persoonlijk slachtoffer zijn geweest van vandalisme. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernieling van de auto of de tuin. Waar in 2005 nog 11 procent zei slachtoffer te zijn geweest, was dat vorig jaar gedaald naar 7 procent.

Het ‘gevoel’ van burgers dat er minder wordt vernield, komt terug in de politiestatistieken. Het aantal geregistreerde gevallen van vernieling en beschadiging nam tussen 2005 en 2013 af van 200.000 naar 120.000. Het aantal geregistreerde verdachten van vernieling en beschadiging nam zelfs fors af, van bijna 45 duizend naar 17 duizend.

    • Eva Smal