Belangrijke sites in Noord-Korea weer online

Noord-Koreaanse studenten in de computerzaal met portretten van Kim Jong Il en Kom Il Sung aan de muur.
Noord-Koreaanse studenten in de computerzaal met portretten van Kim Jong Il en Kom Il Sung aan de muur. AP / Vincent Yu

Belangrijke Noord-Koreaanse websites zijn weer online, nadat ze urenlang onbereikbaar waren. Het is onduidelijk of dit iets te maken heeft met de hack van het Amerikaanse Sony Pictures, waar Noord-Korea achter zou zitten. De VS willen niet reageren.

Onder meer de officiële nieuwssites van de regering waren offline. President Barack Obama zei vrijdag dat de Amerikaanse regering zal reageren op de hack van Sony, die hij eerder omschreef als “cybervandalalisme” en die volgens hem is uitgevoerd door Noord-Korea. Noord-Korea ontkent dat, maar noemde de hack wel een “rechtvaardige daad”. Volgens de VS was het Noord-Korea te doen om de film The Interview, over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Nadat hackers dreigden met terroristische aanslagen op bioscopen heeft Sony de film teruggetrokken.

Overigens is de internettoegang in Noord-Korea zeer beperkt. Het Noord-Koreaanse intranet geeft volgens Zuid-Korea alleen toegang tot sites die door de regering zijn goedgekeurd en draait op eigen browsers, zoekmachines en mailprogramma’s. Ook kunnen mobiele telefoons op het staatsnetwerk niet naar het buitenland bellen.

Historische stemming in de VN-Veiligheidsraad

Voor het eerst heeft de VN-Veiligheidsraad de mensenrechtensituatie van Noord-Korea op de agenda gezet, tegen de zin van Rusland en China in. De Amerikaanse ambassadeur van de VN Samantha Power omschreef het leven in Noord-Korea tijdens een bijeenkomst vannacht als een “levende nachtmerrie”. Ook sprak ze zich uit tegen het voorstel van Pyongyang voor een gezamenlijk onderzoek met Amerika naar de hack van Sony Pictures, en de dreiging van vergelding als de VS dit zouden weigeren. Andere landen kozen vergelijkbare bewoordingen.

De laatste keer dat de raad een procedurele stem uitbracht was in 2006, toen Myanmar werd toegevoegd aan de agenda. Vrijdag verzocht de Algemene Vergadering van de VN de raad te overwegen Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof te dagen voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals wordt geadviseerd in een rapport van februari over de situatie in Noord-Korea. De VN schrijven dat Noord-Koreanen in strafkampen “onuitspreekbare wreedheden” moeten verdragen, vergelijkbaar met de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. In het rapport staan getuigenissen van verkrachting, gedwongen abortussen, massale hongernood en veel meer gruwelijkheden.

Vanzelfsprekend is ook Noord-Korea niet blij met de stap van de Veiligheidsraad. Het land waarschuwde dat er een reactie zal volgen. De VN-diplomaat Kim Song beschuldigde de VS ervan de bespreking in de Veiligheidsraad te gebruiken als politiek wapen. Volgens hem zou de VN-Veiligheidsraad het moeten hebben over het recent verschenen rapport over de martelpraktijken van de CIA.

Lees hier getuigenissen van slachtoffers van de gruwelkampen in Noord-Korea.

    • Mirjam Remie