In beeld

Dit vinden onze fotografen hun beste werk van 2014

Elke dag zijn onze fotografen op pad om nieuws , reportages en portretten in beeld te brengen voor NRC. Dagelijks kiest de fotoredactie er de mooiste foto’s uit. Ditmaal is het andersom. Onze fotografen hebben zelf gekozen wat hun mooiste foto van het afgelopen jaar is, hun boeiendste reportage of hun meest aangrijpende moment van 2014. Met trots en dankbaarheid presenteren wij dit overzicht. Trots vanwege het resultaat, dankbaar vanwege de vele inspanningen. Veel kijkplezier.
Fotograaf: Bob van der Vlist Renee Kelder, schrijfster van het boek Partime Junky. In haar gezicht zie je letterlijk twee kanten van Renee. Haar leven in de gewone maatschappij en haar andere leven dat van een EX GHB Junky. De rust en de onzekerheid. www.bobvandervlist.com
Bob van der Vlist
Fotograaf: Walter Herfst. Een paar keer per jaar speelt zich iets af in de atmosfeer waarbij de stad zich vol overtuiging aan je openbaart; dit was zo’n moment en ik kan me niet herinneren dat ik zo zeker was van het moment om dit vast te leggen dan toen ik daar in de hoogte stond. Deze plek is vervuld van verlangen en ambities, in een jaar dat Rotterdam als metropool zijn belofte waarmaakt, nu zij steeds vaker wordt genoemd in lijstjes van te bezoeken steden. Dit beeld gaat een prominente rol gaat spelen in de tentoonstelling 'Rotterdam in the Picture' en is mijn beste foto voor 2014. www.walterherfst.nl
Walter Herfst
Fotograaf: Jasper Juinen Nederland, Odijk, 24-02-2014, Een hond drinkt water uit de, door de lenteachtige temperaturen, on-bevroren ijsbaan van Odijk. Alles is in gereedheid gebracht voor de winterpret, zelfs aan sfeerverlichting is gedacht. Maar anders dan vorig jaar, toen er door de vorst vrolijk geschaatst kon worden, groeit er nu al gras van het weiland uit het opgespoten water van de normaal gesproken bevroren baan en hangt er op het koek en zopie tentje een bijna overbodig bordje met de tekst: 'ijsbaan gesloten'. http://www.jasperjuinen.nl
Jasper Juinen
Fotograaf: Mieke Meesen Deze foto maakte ik voor NRC Next bij het artikel over ex-topsporters op de werkvloer. Op de foto ex-bobsleester Eline Jurg met haar collega’s. Ik vind de foto simpelweg erg grappig en hij heeft voor mij ook iets fascinerends. www.miekemeesen.nl
Mieke Meesen
Fotograaf: Robin Utrecht Sochi. Voor mij de foto van het jaar: de beste spelen ooit en het enthousiasme van Orie die bijna zijn bril verliest tijdens het juichen met Stefan Groothuis na de 1000 meter. www.robinutrecht.nl
Robin Utrecht
Fotograaf: Olivier Middendorp Ik had de hele verkiezingsdag Pieter Hilhorst gevolgd en gezeurd bij de woordvoerder om erbij te mogen zijn op het moment dat hij de eerste uitslagen te horen zou krijgen. Dat was geen optie. Het leek al een hele tijd een historisch nederlaag voor de PvdA te worden, de gevoerde campagne was een drama gebleken. Als compromis kreeg ik uiteindelijk het moment waarop hij zijn campagneteam toesprak en bedankte, vlak voor het sluiten van de stembussen, op tafel tussen het bier en de pizzadozen. www.oliviermiddendorp.nl
Olivier Middendorp
Fotograaf: Floren van Olden Deze foto heb ik gemaakt vlak na de uitspraken van Wilders in de Schilderswijk. De zelfredzaamheid en behoefte om aan te pakken en problemen op te lossen inspireerde mij. Net als de verwondering waarom sommigen van deze allochtone mannen erover dachten om zelf Wilders te gaan stemmen. Op de foto: drie Turkse mannen. www.floren.nl
Floren van Olden
Fotograaf: Lars van den Brink In januari 2014 brak de campagne voor de Europese verkiezingen los, en in mei was de eurosceptische woede op orkaansterkte. Het begrip Europa leek verworden tot de 28 lidstaten van de Europese Unie die ieder afzonderlijk zijn of haar belangen beschermden. Nergens klonk het verhaal over Europa met haar 48 onafhankelijke landschappen en volkeren. Ik wilde die landschappen in beeld brengen. Op de foto het jaarlijkse schoonmaken van Sommerbad Langestein voor de opening van het zomerseizoen, waarbij de vrijwillige brandweer uitrukt en de zwemvereniging komt helpen. www.larsvandenbrink.nl
Lars van den Brink
Fotograaf: Evelyne Jacq. Ahoy, Rotterdam. De Dalai Lama, de 78-jarige Nobelprijswinnaar en geestelijk leider in ballingschap van de Tibetanen, was in Nederland! Op 11 mei geeft hij boeddhistische les, gevolgd door een lezing. Zittend op een troon voor een uitverkochte zaal van ruim 10.000 mensen vertelt hij over ‘het pad’. Voor de fotografen die hem een paar minuten mochten fotograferen, maakte hij een show met petje en grapjes. Deze foto heb ik gemaakt. De troon is vervangen door een stoel, zijn houding en blik laten de man zien achter de leider. In zijn eenvoud, zonder show, een onbevangen moment. www.evelynejacq.nl
Evelyne Jacq
Fotograaf: Bram Budel. Een enkele foto als beste aanmerken vind ik het moeilijkste wat er is. Ik heb uit de "mijn zaak" serie voor het Amsterdam katern een geslaagd beeld uit 2014 uitgezocht. Omdat ik elke keer weer verrast ben door de bijzondere winkeltjes waarvan er heel veel zijn in de stad maar vooral door de net zo bijzondere eigenaars van al die zaakjes. www.brambudel.nl
Bram Budel
Fotograaf: Roger Cremers 7 juni 2014. Eén dag na de herdenking van de D-Day-invasie op Omaha beach in Colleville Sur Mer speelt een kind met zijn plastic soldaatjes. In 2015 komt mijn Tweede Wereldoorlog-project naar buiten waar ik 6 jaar aan gewerkt heb. Naar alle waarschijnlijk zal deze foto erbij zitten. www.rogercremers.com
Roger Cremers
Bij the Rolling Stones begon op mijn 12de mijn liefde, interesse en fascinatie voor muziek. Bij deze band ligt grotendeels de oorsprong van mijn carrière als popfotograaf. Dat ik 25 jaar later op Pinkpop Mick Jagger en consorten voor NRC mag fotograferen vind ik echt een heel mooi, bijzonder, eervol en persoonlijk rond cirkeltje. Andreas Terlaak www.andreasterlaak.nl
Andreas Terlaak
Fotograaf: Niels Blekemolen Tieners aan de Kromme Rijn in Bunnik. Ik moest een coverfoto maken langs de Kromme Rijn. Iets ingewikkelds, met modellen. Het moest er vooral heel alledaags uitzien. Ik stond te klooien met lampen, te zweten. Het was de warmste julimaand in tijden. Ik had mensen nodig voor een testbeeld. Deze drie jongeren vonden het allemaal best. Beetje zwemmen, beetje hangen. Het testbeeld werd uiteindelijk beter dan de rest. www.nielsblekemolen.nl
Niels Blekemolen
Fotograaf: Kees van de Veen Op 23 juli 2014 is een Dag van Nationale Rouw in Nederland, de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne komen aan in Nederland. Ook in attractiepark Ponypark Slagharen wordt een minuut stilte gehouden. Het is geen mooie foto maar het contrast van de vrolijke luchtige zomerkleren met de bedrukte gezichten laat wat mij betreft zien dat het hele land meeleeft met de nabestaanden van de vliegramp. http://www.keesvandeveen.nl
Kees van de Veen
Fotograaf: Eric Brinkhorst De leukste foto die ik voor NRC gemaakt heb dit jaar is toch deze van de Zwarte Cross. Thema dit jaar was Homoseksualiteit. Voor het eerst was er een Roze Cross. Deze "dames" kwamen op me af lopen, zagen me de camera in de aanslag hebben, namen spontaan deze pose aan. Uitdaging was om in de menigte een zo clean mogelijk shot te maken met de juiste gezichtsuitdrukking. Ik was er al van overtuigd dat deze foto de VP van de cultuurbijlage van de krant zou gaan worden. www.brinkhorst.nl
Eric Brinkhorst
Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien De foto met daarop de lounge-stoel bij het ouderlijk huis van Sascha Meijer, laat voor mij de harde werkelijkheid zien, de tastbare leegte die de MH17 vlucht heeft achtergelaten. Sascha, die bezig was carrière te maken als journalist, zat samen met haar vriend op vlucht MH17. Ondanks dat mijn fotoserie over MH17 uit meerdere lege plekken bestaat, allemaal met hun eigen intens verdrietige verhaal, is het deze foto die mij het meest is bijgebleven. Hij laat voor mij het oneerlijke contrast zien tussen een prachtige zomerdag met zonnebed en het feit dat Sascha’s vrienden en familie haar vanaf nu moeten missen. www.imagesbyilvy.com
Ilvy Njiokiktjien
Fotograaf: Flip Franssen Het eenzame neerdwarrelen van het eerste vliegtuig met kisten van slachtoffers van de vliegramp boven de Oekraïne op 23 juli in Eindhoven. Premier en koninklijk paar moeten nog plaatsnemen, het is stil en leeg op het platform. Een 'minimalistische' foto met grote symboliek en beladenheid. www.flipfranssen.nl
Flip Franssen
Foto: David van Dam Het was een onbewolkte warme dag en ik had op google streetview een viaduct uitgezocht op een plek met weinig matrixborden boven de snelweg voor een mooi "schoon" beeld. De politie en organisatie hadden op voorhand gezegd dat er voor de veiligheid van de motoragenten geen bloemen of andere dingen naar de stoet gegooid mochten worden. Ik had al een man achter me zien staan met een bos witte rozen en hoopte dat hij ze wel zou gooien. De stoet kwam eraan en ik stond klaar om rozen en rouwauto's in één beeld te vangen. Vanuit mijn ooghoek zag ik de man gooien en ik drukte af. www.davidvandam.nl
David van Dam
Fotograaf: Maarten Hartman. Op donderdag 9 december komt het eerste konvooi met wrakstukken van de MH17 aan bij de militaire vliegbasis Gilze Rijen. Een wachtende belangstellende is ruim 1 uur voor de aankomst van de vrachtwagens al ter plaatse bij de ingang van de basis. Er waren dranghekken neergezet voor een publieksvak. Er kwamen uiteindelijk weinig mensen kijken naar de stoet die het vliegveld op reed. www.maartenhartman.nl
Maarten Hartman
Fotograaf: Bastiaan Heus Begin augustus maakte ik dit portret van judoka Henk Grol in zijn sportschool. Hij was in voorbereiding voor het WK judo waar hij kanshebber was voor een gouden medaille. De drievoudig winnaar van het zilver op een WK werd echter daags voor het toernooi gestoken door een mug. De muggenbeet raakte ontstoken, waardoor zijn hele been dik werd, Grol een driedubbele dosis antibiotica toegediend kreeg en in de kwartfinale werd uitgeschakeld. www.bastiaanheus.nl
Bastiaan Heus
Fotograaf: Peter de Krom De foto hoort bij de negendelige serie van Freek Schravesande en Carola Houtekamer over de Haagse Spoorwijk. Deze vrouw, gehuld in een niqaab, zit vrijwel iedere dag voor de Albert Heijn waar zij de duiven voert. Toen ik haar fotografeerde en vroeg of ze het vervelend vond dat ik foto’s maakte antwoordde ze met een prachtig Haags accent: ’Je gaat je gang maar hoor, je ziet me toch niet’. www.peterdekrom.nl
Peter de Krom
Mijn fotokeuze voor dit jaar is de foto van de ingestorte boerderij van de heer en mevrouw Meulema in het Groningse Bedum. Dit zou het resultaat zijn van de aardbevingen door de gaswinning in het gebied. Aangekomen op de locatie, schrok ik van de ravage. Het echtpaar, aardige mensen waren bereid om te poseren voor de trieste restanten waar zij jaren hadden gewoond. Met een losse flitslamp aangelicht kwamen zij los van de achtergrond waardoor het geheel in mijn ogen een indringend beeld opleverde. www.sakeelzinga.nl
Sake Elzinga
Fotograaf: Merlijn Doomernik Dit is mijn favoriete foto van het afgelopen jaar, althans door mij gemaakt. Vrolijke foto van een minister die het politiek zwaar heeft te verduren. Minister Hennis bereidt zich voor op het bijwonen van de troonrede. www.doomernik.com
Merlijn Doomernik
Fotograaf: Ans Brys Dit zijn portretten van toenmalig asielzoeker Ahmadzai Abdul Ghafoor. Hij was tolk voor het Nederlandse leger in Afghanistan en moest daarna vluchten voor de Talibaan in de week dat zijn zoontje geboren werd. De dag dat ik hem ontmoette, raakten we bevriend. Ik hoopte mee op een oplossing voor hem. Mijn ultieme doel als fotograaf is bijdragen aan het welzijn van personen of situaties. Toen ik hoorde dat zijn asielaanvraag werd goedgekeurd, gaf dat een fantastisch gevoel. De media als middel om goed te doen: het hoogste doel. www.ansbrys.com
Ans Brys
Fotograaf: Maurice Boyer Dit is een foto uit de serie OOIJ, de Oostelijke Ontsluiting van IJburg. Gedurende drie jaar volgde ik de bouw van de Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor de gemeente Amsterdam. De brug lag in een dikke ochtendmist, opeens kwam de zon er heel even tussendoor, een fietser maakte de foto compleet. www.mauriceboyer.com
Maurice Boyer
Fotograaf: Katrijn van Giel. 12 november 2014, zonsondergang in de heuvels rond Chiang Mai in Thailand. Terwijl de zon lange schaduwen werpt over de rijstvelden duikel ik van mijn fiets om dit spektakel te fotograferen. Wandelt de boer vanuit zijn veld druipnat naar me toe en schrikt zich 3 hoedjes boven elkaar om een wit meisje dat interesse heeft in zijn velden. www.katrien.com
Fotograaf: Katrijn van Giel
Fotograaf: Merlin Daleman De foto waar de politie onderzoekt doet naar de man die dood brandde in het bos bij Boxtel. Het contrast tussen een mooi stuk bos in de herfst en een tent waar onderzoek wordt gedaan naar een man die op een vreselijke wijze dood gegaan is vind ik boeiend. www.merlindaleman.com
Merlin Daleman
Fotograaf: Chris Keulen Zwarte Piet: Kranten en tijdschriften willen altijd onderschriften bij foto's. Ik vind dat hautain, alsof lezers niet kunnen kijken. Bovendien zijn beelden vaak niet in woorden uit te drukken. Over Zwarte Piet heeft dit land dit jaar al genoeg gezegd. Daarom een foto. www.chriskeulen.com
Chris Keulen
Fotograaf: Anais Lopez Deze foto is begin december genomen in een weeshuis in Rwanda. Om 18.30 is het pikdonker in het weeshuis, er is geen elektra. Om 21.30 uur ging ik een kijkje nemen bij de meidenkamers. Eigenlijk horen ze dan al te slapen. Vanuit de gang zag ik één meisje onder een muskietennet met een damesblad. Met een kaarsje leert ze zichzelf Engels lezen. www.anaislopez.nl
Anais Lopez